Glasine o privatizaciji i očekivanim preuzimanjima napravile su zaokret na Ljubljanskoj berzi. Zbivanja na početku sedmice ukazivala su da će slovenački berzanski indeks, uz kraći predah i sa novim prilikama za ulaz na nižim nivoima, nastaviti svoju uspešnu priču. A u središtu tih zbivanja bile su akcije Luke Koper.

Glasine o privatizaciji i očekivanim preuzimanjima napravile su zaokret na Ljubljanskoj berzi. Zbivanja na početku sedmice ukazivala su da će slovenački berzanski indeks, uz kraći predah i sa novim prilikama za ulaz na nižim nivoima, nastaviti svoju uspešnu priču. A u središtu tih zbivanja bile su akcije Luke Koper. U medijima su bile objavljene novosti o pregovorima u vezi sa prodajom slovenačkog logistčkog holdinga (Luka Koper, Intereuropa i Slovenske železnice) nemačkom preduzeću Dojče ban. Glavni razlog za rast deonice Luke Koper bile su glasine da su Nemci spremni da plate do 150 evra po akciji. To je cenu tih akcija u utorak dovelo do nivoa od 114,9 evra, što je bilo 9,3 procenta više od prethodne cene na zatvaranju. Da li su špekulacije o stvarnoj ponudi Dojče bana za Luku Koper istinite, pokazaće vreme, ali činjenica je da će se svaka novost u medijima na tu temu odraziti i na cenu deonice pomenutog preduzeća. Tako se u sredu trgovanje akcijama Luke Kopar donekle smirilo jer investitori očekuju preciznija objašnjenja. Zbog toga je vrednost akcije Luke Kopar pala i prošlonedeljno trgovanje završila sa prosečnom cenom od 106,11 evra. Najveći promet od oko 12 milina evra zabležile su akcije Krke koje su skočile za 4,4 procenta. Pre objave polugodišnjih rezultata, primetno su poskupljivale i deonice Gorenja, koje su nastavile rast i posle objavljivanja ne baš sjajnih rezultata. Tako možemo da zaključimo da se u pozadini kriju špekulacije nepoznate široj javnosti. Vrednost akcije velenjskog preduzeća skočila je prošle nedelje za 9,5 odsto. Slovenački berzanski indeks SBI20 dobio je na vrednosti 3,13 procenta i zaključio trgovanje na 11.818 indeksnih poena.
Ali, uprkos uzlaznom trendu, treba upozoriti na mogućnost da će na dešavanja na slovenačkom tržištu kapitala ubuduće uticati novoizdani »short« sertifikati na bitnija slovenačka akcionarska društva. Zato opreznost nije na odmet jer bi svaka negativna informacija mogla da dovede do zatvaranja »long« pozicija i otvaranja »short« pozicija, što bi posledično povećalo prodajni pritisak i snizilo cene nekih bitnijih akcija, a to bi moglo da povuče nadole čitavo tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari