Ugledna švajcarska sertifikaciona kuća SGS najvišim ocenama potvrdila je da se u preduzeću Sirogojno kompani, jednom od naših najvećih prerađivača i izvoznika maline i drugog voća, poštuju socijalni standardi i to po pravilima BSCI (Business Social Compliance Initiative). Time je Sirogojno kompani postala jedna od retkih firmi u Srbiji u kojoj se po visokim standardima poštuju prava zaposlenih.


BSCI okuplja više od 700 velikih zapadnoevropskih kompanija, a njen osnovni cilj je osiguranje poštovanja prava zaposlenih i odgovarajućih uslova rad u celokupnom lancu dobavljača. – Svi dobavljači tih kompanija, bez obzira na zemlju porekla, obavezni su da poštuju socijalne standarde u skladu sa utvrđenim pravilima koja se tiču uslova rada i sveobuhvatnog odnosa prema zaposlenima. Na taj način društvena odgovornost kompanija, pre svega odgovornost prema zaposlenima, postaje važna tema i za firme van Evropske unije, koje posluju u zemljama u kojima su, zbog loše ekonomske situacije, visoke stope nezaposlenosti i sive ekonomije, uslovi rada često veoma nepovoljni, navodi Rade Ljubojević, vlasnik Sirogojno kompani koji ističe da to preduzeće, svoj poslovni uspeh zasniva i na korektnim odnosima sa zaposlenima, kooperantima, odnosno proizvođačima voća.

– Obezbeđivanje najboljih mogućih uslova rada, redovna isplata zarada i svih zakonom propisanih poreza i doprinosa, najstroža osuda bilo kakvog vida diskriminacije zaposlenih ili kandidata za posao, kao i sveobuhvatna briga o zaposlenima i njihovom zdravlju i bezbednosti, predstavljaju integralni deo poslovne politike firme, objasnio je Ljubojević, objasnivši da poštovanje visokih standarda prava zaposlenih podrazumeva i visoke troškove poslodavca, što se odražava na cenu proizvoda, a u uslovima nelojalne konkurencije i visoke stope sive ekonomije, nepovoljno utiče i na konkurentnost na tržištu.

– Ipak, imajući u vidu važnost društvene odgovornosti i obavezu evropskih kompanija da osiguraju poštovanje socijalnih standarda u okviru svog lanca dobavljača, nadamo se da će društveno odgovorno poslovanje uskoro postati jedan od preduslova za izvoz na tržište Evropske unije, zaključuje vlasnik Sirogojno kompani.

Ta kompanija, u pogonima u Sirogojnu i Rupeljevu, zapošljava 95 radnika, a angažuje i dodatnu radnu snagu po povremenim i privremenim ugovorima u radu, posebno na sezonskim poslovima. Prošle godine, na tržišta SAD, Rusije, Kine, Japana i drugih zemalja, izvezla je zamrznuto i sušeno voće u vrednosti od oko deset miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari