Otkazi čekaju 1.500 ljudi u RTB Boru 1Foto FoNet

Krajem maja, dakle za koji dan, ističe rok za zaštitu od poverilaca za 17 strateških preduzeća, od kojih deset nema rešen status. Ukupan dug tih preduzeća je 1,5 milijardi evra, najviše prema državi. Nadležni u ministarstvu privrede navode da će i posle roka koji ističe 28. maja najveći broj tih preduzeća nastaviti da radi.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Pojedina preduzeća biće privatizovana putem prodaje, prodaje kroz stečaj ili će biti konsolidovana putem unapred pripremljenog plana reorganizacije.

Imajući u vidu potrebu da se stvore preduslovi za dugoročni razvoj kompanije, ali i da se reše dužničko-poverilački odnosi iz prošlosti, ovaj unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) nametnuo se kao najpovoljniji način za rešavanje, pre svega, „hipoteke prošlosti“ u RTB Bor i njime bi, kako se čulo na sednici Upravnog odbora kompanije, bilo moguće povoljnije namirenje poverilaca nego kroz stečajni postupak. Ovim planom reorganizacije predviđene su brojne obavezujuće mere i aktivnosti: plaćanje potraživanja, otplate u ratama, izmene rokova dospeća kredita i kamatnih stopa, otpis dugova i zateznih kamata, konverziju potraživanja u kapital države.

„RTB Bor grupa nastavlja sa redovnim poslovanjem u cilju zaštite imovine i sprovođenja planom predviđenih mera za izmirenje obaveza prema poveriocima“, objašnjava zamenica generalnog direktora RTB Bor za ekonomska pitanja Mirjana Antić.

– Planom reorganizacije, odnosno UPPR-om, koji je izrađen sa stanjem na dan 31. marta ove godine, predviđeno je sledeće: otpust duga u visini 90 odsto obaveza svih neobezbeđenih poverilaca, otplata preostalih 10 odsto duga u ratama i to u narednih osam godina (uključujući 12 meseci grejs perioda), otpis zateznih kamata od datuma preseka stanja do datuma početka primene plana reorganizacije, konverzija duga u kapital (mera koja se odnosi na Fond za razvoj) i zadržavanje založnog prava. U mere reorganizacije spada i uvođenje profesionalnog menadžmenta, racionalizacija broja zaposlenih u narednih pet godina, kao i statusna promena pripajanja, gde će RTB Bor grupa ubuduće biti organizovana tako što će matičnom preduzeću biti pripojena njegova tri zavisna društva – Rudnici bakra Bor, topionica i rafinacija i Rudnik bakra Majdanpek – kaže Mirjana Antić.

UPPR koji je predat Privrednom sudu u Zaječaru sadrži dve nove mere – uvođenje profesionalnog menadžmenta i racionalizacija broja zaposlenih. U okviru reorganizacije kompanije predviđeno je da se ove godine raspiše javni tender za odabir kompanije koja će pružati ove usluge. Redukcija broja zaposlenih biće sprovedena u periodu važenja UPPR-a, dakle postepeno u narednih pet godina, počev od 2017, a ne jednokratno. Kako je predviđeno, RTB Bor na kraju otplatnog perioda i završetka UPPR-a imaće manje od 3.500 zaposlenih i to u okviru društva koje kao poslodavac preostane po izvršenoj statusnoj promeni. Borski kombinat bakra danas zapošljava oko 5.000 radnika.

Inače, u prvom ovogodišnjem kvartalu razlika između prihoda i rashoda, ne računajući troškove amortizacije, bila je u plusu 1,6 miliona dolara. U izveštaju o proizvodno-finansijskim rezultatima kompanije u prva tri meseca zabeleženo je da je od januara do marta iskopano 4,31 milion tona rude, uklonjeno 4,38 miliona tona raskrivke i proizvedeno oko devet hiljada tona bakra u koncentratu. U metalurške pogone otpremljeno je nešto više od 50.200 tona suvog koncentrata, pa je iz sopstvenih sirovina produkovano 8.000 tona katodnog bakra, a preradom uvoznih dobijeno je još oko 5.800 tona katoda. U aprilu je proizvodnja 11 odsto veća od projektovane, a ono što posebno ističu u RTB Bor jeste činjenica da veću proizvodnju više ne prati zagađenje vazduha. Koncentracija sumpor-dioksida na svim mernim mestima, računajući novootvoreno u Slatini, u poslednjih desetak dana ne prelazi 100 mikrograma po metru kubnom vazduha, granična vrednost koju toleriše Evropska unija jeste 675 mikrograma.

Bez potvrde za Friport, tender za menadžersku firmu u junu

U nadležnim ministarstvima privrede i rudarstva i energetike Danasu nisu mogli da potvrde informaciju koja se juče pojavila u nekim medijima da će američka kompanija Friport dobiti pravo upravljanja menadžmentom Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Ono što je definitivno poznato je da će tender na kome će biti izabrana kompanija čiji će menadžment upravljati u RTB Bor najverovatnije biti raspisan u junu. Na tenderu će moći da učestvuju sve zainteresovane kompanije, a među njima će se gotovo izvesno naći i Friport. G. V.

Zaštita od poverilaca i u narednih šest meseci

S obzirom da je RTB Bor predložio UPPR, a da se taj dokument ne može tako brzo usvojiti, nadležni sud je tom preduzeću kroz donošenje privremene mere produžio zaštitu od poverilaca i u narednih šest meseci. Taj model će po svemu sudeći važiti i za sva druga preduzeća iz grupe od 17 strateških kojima restrukturiranje bude odobreno kroz UPPR. G. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari