Otpad zatvara firme 1

Privrednici iz Pančeva zatražili su od gradonačelnika Aleksandra Pavlova pomoć kako bi se visoke cene za odvoz smeća, koje je „odrezalo“ gradsko JKP „Higijena“ smanjile i usaglasile sa vrednostima usluge koja se vrši.

Oni kažu da je Pavlov „pokazao dobru volju, čak i osnovao Privredni savet i na prvu sednicu pozvao direktora komunalnog preduzeća“, ali da rezultata još nema. Tvrde da je takvom politikom naplate, koju pančevačkim komunalcima omogućava monopolska pozicija na tržištu, ugroženo više od 2.000 radnih mesta u firmama koje su drastično pogođene lokalnim cenovnikom.

Privrednici navode primer da se firmi „Stari Tamiš“, sa 220 zaposlenih, mesečno fakturiše četiri miliona dinara. Skrobara koja upošljava stotinak radnika, mora da izdvoji milion mesečno, a zapanjujući su i godišnji računi od 43.600 evra ili mesečno oko 450.000 dinara.

– Naknada se plaća po kvadratnom metru poslovnog prostora, a obračunava se ne samo po kvadraturi objekta u kome se odvija delatnost, nego u obračun ulazi i zemljište na kome je smešten. Time se svesno krši Zakon o obligacijama po kome mora jasno biti definisana vrsta usluge i jedinica mere po kojoj se vrši. Iznos je fiksan na mesečnom nivou bez obzira da li je usluga obavljena ili ne, čime se takođe krši Zakon o obligacijama – kaže za Danas jedan od privrednika i dodaje da njegova firma tradicionalno u julu ide na kolektivni godišnji odmor, „u tom mesecu ni papirić nije bačen u fabričkom krugu, ali se odvoz kontejnera ipak fakturiše“.

Privrednici ovako visok namet ne mogu da plaćaju, a jednom broju preduzetnika stigle su opomene pred tužbu. Slede sudski postupci sa svojim troškovima, prinudna izvršenja, a jedan od izvesnijih epiloga može da bude i odlazak preduzeća u stečaj i gubitak većeg broja radnih mesta.

– Apsurd je da se u vreme kada stranim investitorima država daje podsticaje od preko 20.000 evra po novozaposlenom, da se domaći preduzetnici gase zbog odvoza smeća, jer ne mogu da izmire nezajažljiva javna preduzeća koja rade šta hoće bez bilo čije kontrole – kaže za Danas Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

On podseća da se u zemljama EU, ali i u okruženju, reciklira najveći deo otpada. Građani se tamo stimulišu da otpad sortiraju po sastavu, kako bi bio pogodniji za preradu, a odvoz se naplaćuje prema jedinici mere, odnosno po veličini kontejnera. To i privrednici Pančeva predlažu kao jedno od rešenja, ali za sada odgovora od gradskih vlasti još nema.

Malo operativaca

„U pančevačkoj Higijeni zaposleno je oko 400 radnika, a samo njih 50 obavlja operativne poslove“, kaže Milan Knežević i dodaje da ne postoji cena odvoza otpada koja može da plati neracionalnu organizaciju rada javnih preduzeća, ali da će ceh izmiriti radnici koji će uskoro ostati bez posla pošto smeće zatvori najbolje firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari