U Srbiji je u poslednjih godinu i po dana gotovo udvostručen broj kašnjenja u otplati kredita, kako u privredi, tako i kada je reč o građanima, pokazalo je istraživanje portala Kamatica.com.

U toj analizi ističe se da je najčešći razlog za ulazak u probleme sa otplatom kredita promena kursa. „Procenjuje se da je više od 50 odsto neredovnih otplata nastalo kao posledica promene kursa valute u kojoj je indeksiran kredit. Samo u poslednja tri meseca 2008. godine dinar je oslabio prema evru oko 25 odsto. To je za oko 85 odsto građana, koji imaju kredit, značilo da će morati umesto 30 odsto svojih mesečnih primanja morati da izdvoje 40 odsto, a za one koji su zaduženi stambenim kreditima da će umesto polovine svoje plate izdvajati čak dve trećine za mesečnu ratu stambenog kredita“, navode analitičari Kamatice.

Oni ističu da je u praksi ponekad neodgovorno savetovati građanima da se zadužuju u dinarima. Neodgovorno je u slučajevima kada su kamatne stope na dinarske kredite za trećinu veće nego na kredite sa valutnom klauzulom. Drugi bitan savet za smanjenje rizika da promene kursa dovedu klijenta u bezizlaznu situaciju sa otplatom kredita je da se ne zadužuje do maksimalno dozvoljenog kreditnog zaduženja (trenutno 30 odsto primanja, od 1. maja 40 odsto). „Opšte je pravilo da se ne treba zaduživati više od 80 odsto svojih maksimalnih mogućnosti otplate, što u ovom konkretnom slučaju znači – ne više od 25 odsto mesečnih primanja“, ističe se u istraživanju.

U 10 odsto slučajeva, smanjenje zarade dovodi do problema u otplati kredita što isto deluje kao i promena kursa pa je savet analitičara Kamatice isti – građani ne bi trebalo da se zadužuju do maksimalno dozvoljenog limita.

S druge strane, oni ističu da je promena kamate samo u 10 odsto slučajeva razlog ulaska u problem s otplatom. „Povećanje kamatne stope na kredite ima značajan uticaj na ukupno otplaćenu kamatu po osnovu pozajmljenih sredstava, ali se taj iznos deli na veliki broj mesečnih rata i ne dolazi do drastičnog povećanja mesečne rate, kao što je to slučaj kod promene kursa evra prema dinaru. Kao način da se zaštitite od promena kamatnih stopa na postojeće kredite pojavljuju se krediti sa fiksnim kamatnim stopama, koji jesu skuplji od ostalih kredita, ali u velikoj meri smanjuju rizike od neredovnih otplata i značajnijih promena u visini mesečne rate. Poseban značaj fiksne kamatne stope imaju kod kredita koji se otplaćuju u dužem vremenskom periodu“, navodi se u istraživanju. Na kraju, u pet odsto slučajeva problem u otplati uzrokovan je gubitkom posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari