Otpušteni predsednik sindikata tražiće pravdu na sudu 1Milomir Nešović

Štrajk radnika preduzeća „Putevi“ u Požegi, kojim je pedesetak članova Samostalnog sindikata zahtevalo od poslovodstva da ukine rešenje o otkazu Milomiru Nešoviću, predsedniku tog sindikata, prekinut je juče (4.maj), nakon jednodnevne obustave rada.

– Dogovorio sam se sa članovima Samostalnog sidikata da prekinemo štrajk, da ne bi ostali radnici ispaštali zbog mene, a ja ću svoja prava pokušati da ostvarim na sudu, rekao je za Danas Nešović, dodajući da je u preduzeću bila inspekcija rada i da se nada da će ona reagovati u skladu sa zakonom.

Nešović je, nakon upozorenja i rešenja o suspenziji, dobio otkaz u tom preduzeću zbog, kako je navedeno, disciplinskih prekršaja, ali on tvrdi da je ostao bez posla zbog sindikalnih aktivnosti i zaštite prava radnika u tom preduzeću. Nekoliko dana je štrajkovao glađu, sa još jednim kolegom, potom je taj sindikat organizovao štrajk upozorenja, a potom u sredu i generalni štrajk, kojim je traženo da poslovodstvo povuče odluku o otkazu.

– Niko od zaposlenih nema poptisan ugovor o radu, zalagao sam se za prava radnika, da imaju zaštitnu opremu, da im se plati prekovremeni rad i da se obezebdi sve ono što im pripada u skladu sa zakonom i zbog toga sam smetao poslovodstvu, rekao je Nešović.

Njegove tvrdnje da je sindikalno delovanje razlog za otkaz, odbacio je direktor Đorđe Ristović i naveo da su razlozi za to disciplinski prekršaji na radnom mestu, pretnje i uvrede koje je Nešović upućivao njemu, njegovim saradnicima i još nekim zaposlenima, kao i ometanja drugih da rade, tokom prethodnog štrajka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari