Pogon, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 5,3 miliona evra, obezbedio je dodatno zapošljavanje 30 radnika, a planirana proizvodnja je tri miliona komada sprejova mesečno.

Kako je saopšteno, novo postrojenje se prostire na 1.700 metara kvadratnih i proizvodiće sprej za nos SNUP u formi za decu i odrasle, koji će se izvoziti na devet inostranih tržišta.

Izvršna direktorka Hemomonta Snežana Perović podsetila je da je Hemomont za prethodne 24 godine prerastao u kompaniju koja je lider u farmaceutskoj industriji i jedan od najvećih izvoznika u Crnoj Gori.

„Od osnivanja do danas, Hemomont je za sedam puta povećao i broj proizvoda u svom portfoliju i broj zaposlenih“, istakla je Perović.

Prema njenim rečima, otvaranje novog pogona za proizvodnju SNUP pokazuje da Hemomont iz godine u godinu nastavlja da raste i napreduje.

Ovakve investicije dodatno doprinose pozicioniranju Hemomonta na mapi kvalitetne farmaceutske industrije“, smatra Perović.

Pogon, koji se nalazi u okviru kompanije Hemomont, svečano su otvorili predsednik Crne Gore Milo Đukanović i Ronald Zeliger, potpredsednik Štada grupe i generalni direktor Hemofarma, koji je većinski vlasnik Hemomonta.

Zeliger je podsetio da je Hemofarm regionalni centar Štada grupe za tržišta centralne i jugoistočne Evrope, koji je pod svoje vođenje dobio 13 zemalja, od kojih se čak osam nalaze u Evropskoj uniji.

Ističući da su svi proizvodni centri Hemofarma lideri na svojim tržištima, Zeliger je naglasio da je „Hemofarm neprikosnoveni lider u Srbiji, Hemofarm Banjaluka na teritoriji BiH, dok je Hemomont dominantan proizvođač na crnogorskom tržištu“.

„Ovo je, takođe, i veliki zalog za budućnost. Štada nam to vraća kontinuiranim investiranjem, od 2006. kada je postala naša matična kuća do danas, Štada je u modernizaciju postrojenja Hemomonta uložila 12,5 miliona evra“, istakao je Zeliger.

Izgradnja pogona za proizvodnju SNUP, prema njegovom predviđanju, dodatno će osnažiti poziciju Hemomonta i farmaceutske industrije Crne Gore.

Pored Hemofarma, u vlasničkoj strukturi Hemomonta je i država Crna Gora. Njegova liderska pozicija u farmaceutskoj industriji potvrđuje da partnerski odnos države i privatnog sektora može biti uspešan, kada se odgovorno posluje.

Đukanović smatra da je kompanija Štada prepoznala napore Crne Gore u izgradnji stabilnog ekonomskog sistema u kome je moguće sticati profit i nastavlja sa investicijama.

„Ovog puta ona iznosi 5,3 miliona evra i pored nove tehnologije, donosi Crnoj Gori 30 kvalitetnih proizvodnih radnih mesta“, napomenuo je Đukanović.

„Za našu zemlju svako proizvodno radno mesto je dragoceno“, istakao je on i objasnio da to „predstavlja doprinos rastu proizvodnje i izvoza, kao i dugoročne održivosti i konkurentnosti crnogorske ekonomije“.

Ova investicija omogućiće rast proizvodnje i prihoda za oko 50 odsto u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Zato je ona i dalje afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država, ocenio je Đukanović.

On je pozvao investitore da nastave sa širenjem biznisa u Crnoj Gori, na obostrano dobro.

Osim novog pogona, Hemomont je predstavio i novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda, jedan od prvih takve vrste u Crnoj Gori.

Prečišćivač, vredan pola miliona evra, doprineće boljoj zaštiti životne sredine i većoj bezbednosti kompleksa Hemomonta i šireg područja.

Hemomont je osnovan 1994. godine, kao prva fabrika lekova u Crnoj Gori. U vlasničkoj strukturi Hemomonta su farmaceutska kompanija Hemofarm, Vlada Crne Gore i Fond za zdravstvo Crne Gore.

Hemomont zapošljava oko 200 radnika. U njegovom portfoliju je 75 proizvoda, koji se, pored domaćeg, prodaju i na 11 inostranih tržišta.