Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije izjavio je juče u Privrednoj komori Srbije, na okruglom stolu posvećenom perspektivi tržišta kapitala, da se finansijski sektor u Srbiji razvijao mnogo brže od realnog, ali da je sada pitanje kada će preći u drugu fazu razvoja. On je naglasio da je za 11 meseci prošle godine kumulativna stopa rasta bankarskog sistema iznosila 31,4 odsto, odnosno 365 milijardi dinara.
– Kreditni portfelj je još brže rastao i to po stopi od 39,8 odsto. U prošloj godini iznos odobrenih kredita premašio je 94 milijarde dinara, a mesečna stopa rasta iznosi oko 4,5 milijardi dinara, što je 2003. godine bio ceo godišnji iznos kreditnog portfelja. Udvostručen je i obim hipotekarnih kredita, dok je vlasnička struktura banaka u prethodne dve godine značajno promenila svoj karakter. Udeo domaćih banaka opao je sa 65 na 15 odsto, a udeo stranih porastao sa 13 na 77 odsto. U ovom trenutku posebnu pažnju privlači pripajanje Poštanske štedionice i Srpske banke, imajući u vidu da će to biti banka sa najviše računa u Srbiji. U ovoj godini trebalo bi odlučiti šta će biti sa bankama u kojima je država većinski vlasnik – naglasio je Jelašić.

Oprezno sa prodajom NIS

Finansijski konsultant Zoran Jeremić predložio je da se prilikom privatizacije Naftne industrije Srbije primene iskustva zemalja u okruženju, jer, kako je rekao, od načina prodaje NIS u dobroj meri će zavisiti zbivanja na finansijskom tržištu Srbije. On je naglasio da bi bilo dobro da država proda građanima deo akcija u toj kompaniji i u Dunav osiguranju. „Na razvoj finansijskog tržišta povoljno bi uticalo i usmeravanje dela štednih uloga građana u kupovinu hartija od vrednosti, preko investicionih fondova, ali oni još u Srbiji nisu osnovani“, zaključio je Jeremić.

Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije, izjavio je da su ekonomske reforme bile sporije od razvoja finansijskog sektora. On je podsetio da je bankarski sektor u fazi ukrupnjavanja, da tržište osiguranja i lizinga beleži krupne pomake kao i da ove godine možemo očekivati i prve investicione fondove.
– Strani investitori veoma su zainteresovani za finansijski sektor u Srbiji. Nadam se, međutim, da će neke banke ostati u domaćem vlasništvu, jer je to važno za našu ekonomiju. Loše je to što su krediti jedini vid finansiranja privrede, jer ona još nije našla alternativnije i jeftinije načine kreditiranja kako bi podigla svoju konkurentnost na viši nivo – naglasio je Milosavljević.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.