Prvi put u poslednje dve nedelje indeksni pokazatelji beleže snažniji rast – promet je premašio 553 miliona dinara, a učešća stranih investitora dostiglo je 52,8 odsto. Posebno je izražen njihov učinak na strani tražnje za akcijama (71,19 odsto) što se odrazilo i na cene većeg broja likvidnih hartija sa kontinuiranog trgovanja, na osnovu kojih se, inače, prate kretanja vrednosti indeksa.

Prvi put u poslednje dve nedelje indeksni pokazatelji beleže snažniji rast – promet je premašio 553 miliona dinara, a učešća stranih investitora dostiglo je 52,8 odsto. Posebno je izražen njihov učinak na strani tražnje za akcijama (71,19 odsto) što se odrazilo i na cene većeg broja likvidnih hartija sa kontinuiranog trgovanja, na osnovu kojih se, inače, prate kretanja vrednosti indeksa. BELEXLINE je uvećao vrednost za 0,79 odsto, dok su indeksi BELEX15 i SRX porasli za 1,31, odnosno za 2,13 procenata.
Najveći promet ostvarile su akcije Energoprojekt holdinga. Uz rast cene od oko dva odsto, zabeleženo je trgovanje vredno 102 miliona dinara. Odličan rezultat, ako se uporedi sa prethodnim danima, ostvaren je u trgovanju akcijama AIK banke – promet od 90,5 miliona dinara i rast cene od 4,36 odsto. Povećano interesovanje vladalo je i za prioritetne akcije ove banke, kojima je trgovano za 17,7 miliona dinara. Velika potražnja vladala je i za akcijama Ravnice iz Bajmoka (za 54,4 miliona dinara), dok je u trgovanju vlasničkim hartijama Agrobanke postignut promet od 50,4 miliona dinara. Vlasnike je promenilo i 55.000 akcija poljoprivrednog dobra Bezdan iz Bezdana – promet tim akcijama dostigao je 38,2 miliona dinara.
Dve kompanije se ističu sa maksimalnim rastom cene od 20 odsto. Reč je o akcijama Projektomontaže koje su zabeležile promet od 2,5 miliona dinara i akcijama Pupin Telekoma kojima se trgovalo za 6,4 miliona dinara. I cena akcija preduzeća Pobeda holding iz Petrovaradina zabeležila je rast. Ona je uvećana za 16,26 odsto, dok je promet težio 7,6 miliona dinara.
Sučeljavanje ponude i tražnje za obveznicama RS, rezultiralo je prometom vrednim 143.585 evra. Najviše se tražila serija A2014K, kojom se trgovalo za 72.649 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari