Početak nedelje nije Beogradskoj berzi nije doneo značajniji pomak u obimu trgovanja. Ukupan promet ponovo se spustio ispod crte od sto miliona dinara (na 99,1 miliona dinara), dok je pojedinačno najveća suma (14,5 miliona dinara) izdvojena za akcije AIK banke iz Niša. Nekoliko stotina hiljada dinara manje, ili 13,8 miliona dinara vredelo je trgovanje vlasničkim papirima poljoprivrednog dobra Vojvodina iz Novog Miloševa, koji juče, posle nekoliko intenzivnih trgovačkih dana beleže prvi rast cene od maksimalno dozvoljenih 20 odsto.

Početak nedelje nije Beogradskoj berzi nije doneo značajniji pomak u obimu trgovanja. Ukupan promet ponovo se spustio ispod crte od sto miliona dinara (na 99,1 miliona dinara), dok je pojedinačno najveća suma (14,5 miliona dinara) izdvojena za akcije AIK banke iz Niša. Nekoliko stotina hiljada dinara manje, ili 13,8 miliona dinara vredelo je trgovanje vlasničkim papirima poljoprivrednog dobra Vojvodina iz Novog Miloševa, koji juče, posle nekoliko intenzivnih trgovačkih dana beleže prvi rast cene od maksimalno dozvoljenih 20 odsto. Slično je bilo i sa hartijama od vrednosti saobraćajno-transportnog preduzeća STUP Vršac, koje uz promet od 5,1 miliona dinara beleže rast cene od 19,9 odsto. Isti iznos otrgovane sume, ali sa padom cene akcija od 1,9 odsto obeležio je transakcije hartijama od vrednosti Energoprojekt holdinga, dok je na kuršumlijsku Planinku potrošeno 4,8 miliona dinara. Oseka ulaganja koja je zahvatila trgovanje na Beogradskoj berzi, pogodila je i obveznice stare devizne štednje. Investitori su za ove dužničke hartije Republike Srbije izdvojili svega 48.227 evra, a najveće iznose za serije koje dospevaju na naplatu 2009. (10.356 evra) i 2010. godine (9.818 evra). Učešće stranih investitora u ukupnom trgovanju dostiglo je 36,7 odsto.
Kako masovnijih cenovnih oscilacija nije bilo, tako ni indeksni pokazatelji nisu pretrpeli veće promene. Indeksi BELEXLINE i BELEX15 završili su trgovanje sa blagim padom vrednosti od 0,04, odnosno 0,17 odsto, dok srpski indeks listiran na Bečkoj berzi ostvaruje rast od 1,13 odsto. Tome je doprineo rast vrednosti akcija Metals banke od 3,46 odsto i Komercijalne banke (2,7 odsto) koje ulaze u sastav indeksne korpe ovog pokazatelja.
Dok mnoge kompanije pripremaju objavljivanje svojih preliminarnih rezultata za prvo polugodište ove godine, neke sa zakašnjenjem prezentiraju svoje poslovne rezultate iz 2007. godine. To su sada uradili Globos osiguranje i Univerzal holding, u čijim izveštajima je navedeno da je smanjen ukupni prihoda, ali i neto dobitak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari