Paket pomoći privredi u 2021. manje privlačan zbog zabrane otpuštanja viška zaposlenih 1Foto: Beta/Dragan Gojić (Arhiva)

Koordinator Mreže za poslovnu podršku u Srbiji Dragoljub Rajić rekao je danas da će se ove godine za bespovratnu državnu pomoć od tri polovine minimalne zarade za zaposlene javiti znatno manji broj firmi zbog sve lošijeg poslovanja i zabrane otpuštanja više od deset odsto zaposlenih.

„U januaru i februaru su i u godinama kada nije bilo pandemije slabiji prometi, a ove godine je zbog ogranjčenog poslovanja još gore“, rekao je Rajić za Betu.

Vlada Srbije je u februaru 2021. godine donela odluku da pomogne privredi tako što će onima koji se prijave za pomoć dodeliti po pola minimalca za tri meseca za zaposlene radnike u mikro, malim, srednjim, ali i u velikim firmama.

Uslov je da poslodavci ne otpuste više od deset odsto zaposlenih nakon poslednje isplate, a broj se kontroliše svakog meseca i u slučaju da se prekorači taj iznos moraju da vrate „bespovratnu“ pomoć sa kamatom koja se obračunava na poreska dugovanja.

Rajić je rekao da su, zbog ograničenog prava na otpuštanje radnika u situaciji kada je smanjen obim poslovanja u 2020. godini kada je uz dobijenu pomoć u minimalnim zaradama za pet meseci važilo to isto pravilo, poslodavci imali problem sa viškom zaposlenih i da će sada manji broj njih uzeti novu pomoć.

Prijavljivanje za tri polovine minimalne zarade u ovoj godini počelo je 1. marta, ali Poreska uprava, do sada nije saopštila koliko se firmi do sada prijavilo. Isplata treba da, kako je najavilo Ministarstvo finansija, počne 8. aprila za tekući mart.

Savetnik za ekonomska pitanja u Ujedinjenom granskom sindikatu (UGS) „Nezavisnost“ Zoran Ristić rekao je da, poslodavac koji je uzeo pomoć, ne samo da ne sme da otpusti više od deset odsto radnika već, i u slučaju da su oni dali otkaz, da zaposli nove i održi minimalno 90 odsto zaposlenih u vreme dobijanja pomoći.

Ristić je rekao da je ta odredba o pravu na maksimalan broj otpuštenih od deset odsto „prihvatljiva jer se time garantuje neka vrsta sigurnosti za radnika“.

„Ta odredba je u skladu sa moralnim principima, ali će ove godine mnoge odvratiti od uzimanja državne pomoći za zaposlene“, rekao je Ristić.

Prema oceni mnogih privrednika manja je šteta ako se ne uzmu tri polovine zagarantovane zarade od zadržavanja viška zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari