Udruženje zanatlija i preduzetnika opštine Pančevo pokrenulo je nekoliko projekata u nastojanju da ubrza razvoj preduzetništva u ovom delu Vojvodine. Namera je, takođe, da se stimulišu preduzetnici na udruživanje jer je procenjeno da je to jedan od načina stvaranja pozitivnog okruženja za njihovo poslovanje i ostvarivanje prihoda.

Udruženje zanatlija i preduzetnika opštine Pančevo pokrenulo je nekoliko projekata u nastojanju da ubrza razvoj preduzetništva u ovom delu Vojvodine. Namera je, takođe, da se stimulišu preduzetnici na udruživanje jer je procenjeno da je to jedan od načina stvaranja pozitivnog okruženja za njihovo poslovanje i ostvarivanje prihoda.
Zbog toga je Udruženje zanatlija i preduzetnika pokrenulo nekoliko projekata kao što su televizijska emisija magazinskog tipa u kojoj će pokušati da daju odgovore na pitanja preduzetnika, kao i smernice kako raditi i ostvarivati prihod. Podršku tom projektu dala je i Opština Pančevo koja je prepoznala prednosti takvog delovanja.

Samo tri odsto preduzetnika udruženo

Oko 6.000 preduzetnika u Pančevu, od kojih je čak pet hiljada u trgovini, predstavljaju veliku snagu, a samo tri odsto ukupnog broja su članovi udruženja. Ostali još uvek nisu prepoznali interes za uključenje u rad udruženja.

Drugi projekat odnosi se na izradu kompletne i precizne baze podataka u kojoj bi se na prvom mestu našle proizvodne delatnosti i usluge, a baza bi preko interneta bila dostupna svima koji žele da se upoznaju sa tim informacijama. Udruženje je takođe pokrenulo inicijativu o saradnji škola sa privatnim sektorom. To praktično znači da bi učenici odrađivali praksu od početka do kraja školovanja kod jednog preduzetnika, što se u prošlosti zvalo šegrtovanje.
– Time bi se dobilo na kvalitetu obrazovanja učenika, a sami preduzetnici bi direktno uticali na stvaranje upotrebljivih kadrova. Od značaja je i povećanje broja sati prakse, pogotovo u trećem stepenu obrazovanja. Ukoliko bi i preduzetnici bili od strane države stimulisani na ovakav vid saradnje sa školama, rešio bi se višegodišnji problem nedostatka adekvatno obrazovanih kadrova – kaže za Danas Svetozar Marković, predsednik Udruženja zanatlija i preduzetnika Opštine Pančevo.
Inače, ovo udruženje od 2002. godine doživljava pravi preporod. Put od esnafskog udruženja rezervisanog samo za zanatlije, do organizacije koja okuplja sve preduzetnike, nije bio ni lak ni kratak.
– Zanatlije su bile preteče preduzeća i naša misija usmerena je na promovisanje tih istorijskih vrednosti. Prošlosti se ne treba stideti jer se od naših predaka puno toga može naučiti i primeniti u savremenom trenutku. Iz današnje perspektive posmatrano, izgleda da su ljudi ranije bili napredniji u razmišljanjima nego mi danas – kaže Marković.
Ukazujući na značaj ovog tipa udruživanja, naš sagovornik ističe da se tako stvara poslovno okruženje, što je preduslov za stvaranje profita, kao i za uspešniju saradnju preduzetnika. Nekada su se zanatlije udruživale radi interesa, kako bi štitili svoja prava, a ujedno su radili i za opšte dobro. Oni su bili pokretači razvoja u sredinama u kojima su radili. Pančevačko udruženje, kao i druga u to vreme, bila su organizovana po esnafima, a danas po sekcijama. Marković podseća da je prošle godine obeleženo 210 godina zanatstva u Pančevu i dodaje da je u to vreme Pančevo bilo prva veza između Austrougarske i Srbije koja je tada još uvek bila pod Otomanskim carstvom. Pančevo se i razvilo upravo zahvaljujući zanatstvu i trgovcima. Situacija u Srbiji danas je dosta slična tom periodu u smislu da je oslonac privrednog razvoja baš privatno preduzetništvo, a kako Marković kaže, činjenica je da je naša zemlja pre prelaska u socijalizam preskočila kapitalizam, tako da se ta istorijska zaobilaznica ipak nije isplatila i da je potreba za udruživanjem sve veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari