Akcioni plan za implementaciju CEFTA sporazuma u oblasti duvanske industrije, koji je Vlada usvojila u saradnji s predstavnicima proizvođača duvana u Srbiji, predviđa uvođenje jedinstvene specifične i proporcionalne akcize na domaće i uvozne cigarete kroz izmenu Zakona o akcizama koji će stupiti na snagu 1.

Akcioni plan za implementaciju CEFTA sporazuma u oblasti duvanske industrije, koji je Vlada usvojila u saradnji s predstavnicima proizvođača duvana u Srbiji, predviđa uvođenje jedinstvene specifične i proporcionalne akcize na domaće i uvozne cigarete kroz izmenu Zakona o akcizama koji će stupiti na snagu 1. januara naredne godine. Istovremeno podiže se carinska stopa na uvoz duvanskih proizvoda na 57,6 odsto – izjavio je juče ministar za ekonomske odnose s inostranstvom, Milan Parivodić.
On je naglasio da je Akcioni plan sklopljen u dogovoru s proizvođačima duvana u Srbiji, kao i da će ubuduće država stimulisati proizvođače i uzgajivače sirovina za proizvodnju cigareta. Cilj je, kako je rekao, pospešivanje proizvodnje i povećanje kvaliteta duvana, kao i rast izvoza.
– Time su rešeni svi problemi vezani za ratifikaciju sporazuma CEFTA i ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju. Sada očekujemo od Hrvatske da takođe u potpunosti poštuje sporazum – rekao je Parivodić.
Na konferenciji su bili prisutni predstavnici svih duvanskih kompanija u Srbiji koji su izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari