Pavlović: Pogrešan potez; Vuletić: Odlična stvar 1Foto:FoNet/Marko Mišić

U iščekivanju toga kakav će stav zauzeti nadležna komisija stručna javnost u Srbiji ima podeljena mišljenja o tome da li Elektroprivreda Srbije treba da kupi elektrodistribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Naime, u javnost je nedavno plasirana informacija da je Vlada Srbije formirala komisiju na čelu sa ministrom privrede Goranom Kneževićem čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja delova distribucija u susednim zemljama. Srpska strana je za taj aranžman zainteresovana zbog mogućnosti razvoja hidroenergije. Republika Srpska je posebno interesantna jer sa njom Srbija deli Drinu, a postoji i mogućnost širenja na celu Bosnu i Hercegovinu. Tvrdi se da bi se EPS-u ta investicija finansijski isplatila jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu. U medijima se moglo pročitati da će kupovina najverovatnije biti izvedena po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja Telekoma Republike Srpske. Inače, pre više od godinu dana Elektromreža Srbije kupila je deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 miliona evra.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danas da bi kupovina distribucija u Republici Srpskoj i Crnoj Gori bio potpuno pogrešan potez.

– U slučaju da do toga dođe to bi predstavljalo veliku štetu po ekonomske interese Srbije. Reč je o potpuno besmislenoj i najblaže rečeno preuranjenoj inicijativi. Naime, u situaciji u kojoj EPS ima 1,3 milijarde evra duga potpuno je bespredmetno razmišljati o kupovini distribucija u okruženju. To bi predstavljalo samo nepotreban trošak i usmeravanje finansijskih sredstava u pogrešnom pravcu. Ono što je EPS-u u ovom trenutku prvenstveno neophodno jeste ulaganje u modernizaciju koje bi mu omogućilo bolju proizvodnju i smanjenje troškova, a ne akvizicija elektroprivreda u okruženju. Tek kada se EPS oslobodi dugovanja, poboljša naplatu, poveća proizvodnju i smanji gubitke tek kada sredi sve „u svom dvorištu“ Vlada kao vlasnik može da razmišlja o kupovini elektroenergetskih preduzeća u okruženju. U ovom trenutku to predstavlja samo nepotrebne troškove i skretanje pažnje sa najvažnijih poslova koje u EPS-u treba obaviti – navodi Pavlović.

Sa druge strane Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, ističe da bi kupovina distribucija u Crnoj Gori i Republici Srpskoj bila dobar potez.

– Reč je o elektroprivredama koje su u ekspanziji, dobro posluju i veoma su perspektivne kompanije kada je reč o rezultatima u budućnosti. Samim tim kupovina distribucija u Crnoj Gori i Republici Srpskoj predstavljala bi dobar potez. Na tom planu treba slediti model investiranja državnih kompanija, Telekoma Srbije u Republici Srpskoj i EMS-a u Crnoj Gori. EPS bi dakle takođe trebalo da krene tim putem jer bi te dve akvizicije bile odlična stvar za Srbiju – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari