Penzioneri i bivši radnici PKB prete blokadom Beograda ako im država ne isplati nadoknadu za akcije 1Bivši radnici PKB Foto: Selena Kosorić (Arhiva)

Penzioneri i bivši radnici Poljoprivredne korporacije Beograd“ (PKB) blokiraće sutra na po sat vremena ulice Kralja Milutina, Kneza Miloša i Nemanjinu ulicu u Beogradu ako ih ne primi na razgovor i obeća isplatu naknade za akcije predsednik države Aleksandar Vučić, rekao je danas predsednik tog udruženja Milinko Miladinović.

On je za Betu rekao da je u toku sudski proces za isplatu naknade za 3.000 radnika i penzionere kojima bi trebalo da pripadne oko 11 miliona evra, ali da se pripremno ročište već pet puta odlagalo, a da je u decembrižu prošle godine razgovore o tome inicirao šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović preko opštinskih funkcionera u Surčinu.

„Martinović je ponudio sudsko poravnanje i slagao nas je. Juče nas je na razgovor primio šef kabineta predsednika Aleksandra Vučića Ivica Kojić i rekao da ako ministar privrede Goran Knežević potpiše neki dokument da nam se isplati naknada da će otići u zatvor“, reko je Miladinović.

On je upitao kako to da novca ima za subvencije taksistima, za isplatu poreza Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a samo za penzionere i radnike PKB nema.

„Vučić nas je pokrao kada je 2015. godine potpisao zaključak kojim se državnom pravobranilaštvu nalaže da ne pokreće upravne sporove protiv drugostepenih odluka Ministarstva za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu na osnovu kojih je PKB uknjižen kao privatni vlasnik imovine, a do tada je polagao samo pravo na njeno korišćenje“, rekao je Miladinović.

Istakao je da se on i njegove kolege neće smiriti dok ne dobiju novac i da će blokirati gradnju puta Surčin-Novi Beograd, Pančevački most i gradnju industrijske zone na bivšem zemljištu PKB ili put za Zrenjanin ako bude išao preko bivših parcela PKB.

„Hteli smo da u decembru blokiramo autoput Obrenovac -Surčin, ali su nas slagali da će nam isplatiti novac. Da smo ga blokirali dobili bi novac u džakovima i u evrima, a ne u dinarima“, rekao je Miladinović.

Podsetio je da je direktor kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahre biznismen Vojin Lazarević zbog koga je 2004. godine bio osnovan Anketni odbor za ispitivanje sumnjivih poslova trgovine strujom i bankarskim transakcijama, vezanim za trgovinu strujom, a da je na čelu tog odbora bio član tada Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Vučić.

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) privatizovana je prema objašnjenju Ministarstva privrede po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko-lab, PKB Agroekonomik. Ta nekada društvena firma je iz nadležnosti Grada Beograda prešla u vlasništvo države pa je na kraju PKB uknjižen kao privatni vlasnik, a radnici su isključni iz prava na akcije na koje su imali pravo po Zakonu o privatizaciji.

Al Dahra je kupila oko 17.000 hektara zemljišta, ceo stočni fond od oko 17.000 grla stoke, mašine i zalihe rezervnih delova za oko 122 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari