Iznos blokade računa čitave mreže firmi povezanih sa beogradskim Interkomercom i Beohemijom iz dana u dan raste i početkom nedelje je ukupno iznosio više od 10 milijardi dinara, odnosno više od 100 miliona evra. Ni iz jedne institucije zadužene za finansijsku stabilnost zemlje nije proteklih mesec i više dana, koliko ova blokada traje, emitovana nijedna informacija iz koje bismo saznali kojoj će poslovnoj banci pasti na teret ovaj dug koji raste.

Šta su radili Beohemija i Interkomerc, odnosno poslovni partneri Željko Žunić i Goran Perčević i kako su dovde dogurali? Lepo, kaže izvor Danasa, malo su se igrali menicama i u tu su igru pored gotovo svih poslovnih banaka uvukli i veliki broj malih partnera za čiji se slom verovatno neće ni čuti. U igru je uvučeno i mnogo seljaka.

Prema saznanjima lista Danas, blokada računa Beohemije i Interkomerca i sa njima povezanih firmi doguraće i do 200 miliona evra i tako se po razmerama približiti katastrofi Agrobanke. Ali, poslovne banke na čelu sa EBRD odlučile su da spasavaju Beohemiju konsolidacijom, pošto ta firma ima proizvodnju. U Privrednoj komori Srbije tvrde da samo dva-tri ključna proizvoda Beohemije zauzimaju između 15 i 20 odsto tržišta Srbije. Ko će i da li će neko uopšte spasavati Interkomerc, ne zna se. Banke su najpre bile spremne da reprogramiraju kredite Beohemiji, ali je Dunav banka pustila menicu i blokirala joj račun. Sada je bankarski pul otvorio za Beohemiju novi račun na koji se slivaju njeni prihodi i sa koga se isplaćuju samo plate radnicima i nabavka sirovina. Beohemija, tvrde sagovornici Danasa, nijednog trenutka nije prestala da radi. Novim računom te firme upravlja bivši direktor PKB Rajko Mandić.

I pored tih napora, stanje u mreži ovih povezanih firmi je dramatično. Poreska uprava Republike Srbije u blokadi Interkomerca učestvuje sa oko 16 miliona dinara, odgovoreno je Danasu u ovoj instituciji. Sam Interkomerc blokiran je za iznos od oko 3,6 milijardi dinara, a blokada traje 31 dan. Prema podacima iz Agencije za privredne registre, Goran Perčević ili Interkomerc vode se kao suvlasnici ili osnivači najmanje devet firmi. Među njima su i Interkomerc agrar iz Vrbasa i Krušik akumulatori, takođe u blokadi na iznose od oko 652,9 miliona, odnosno oko 84,2 miliona dinara. Blokade ove dve firme traju 31, odnosno 283 dana.

Željko Žunić je član Nadzornog odbora Interkomerca u kome Beohemija ima udeo. Sama Beohemija u blokadi je za iznos od 4,482 milijarde dinara, a blokada traje 47 dana. U ovoj blokadi Poreska uprava učestvuje sa oko tri miliona dinara. Prema podacima Agencije za privredne registre, Žunić je bio ili jeste suvlasnik ili član uprave 16 firmi od kojih su četiri brisane iz registra, a jedna likvidirana. Od preostalih firmi, sem matične Beohemije, u blokadi su i računi kozmetičke industrije Dahlia, 46 dana, za iznos od oko 1,4 milijarde dinara, zatim firme Hemija Brixtol – 46 dana, za iznos od oko 2,995 miliona dinara, Beohemije Inhem – 47 dana, za iznos od oko 2,214 milijardi dinara i industrije vode Aquacom – 47 dana, za iznos od oko 609,771 milion dinara. U blokadi je i račun proizvođača poljoprivrednih proizvoda iz Surčina Koteks – 45 dana, za iznos od oko 2,691 milijardu dinara. Ova firma je takođe suvlasnik Interkomerca, inače akcionarskog društva sa većim brojem malih akcionara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari