Kompanija Perutnina Ptuj Topiko iz Bačke Topole potvrdila je da je sprovela poligrafsko ispitivanje radnika, kako navode, u cilju zaštite potrošača.

Perutnina Ptuj Topiko oglasila se saopštenjem u kojem navodi da je u svrhu prikupljanja informacija radi otkrivanja kradljivaca mesa iz skladišta, za interne potrebe, bilo izvedeno poligrafsko testiranje u Mesnoj industriji u Bačkoj Topoli.

“Perutnina Ptuj Topiko kao svoj apsolutni prioritet stavlja bezbednost i zdravlje sopstvenih potrošača. Kako ni pod kojim uslovima ne bi došlo do eventualne kontaminacije proizvoda neophodno je da kompanija u svakom trenutku ima punu kontrolu nad sprovođenjem procesa skladištenja i distribucije sopstvenih artikala. S obzirom da su se u prethodnom periodu pojavile izvesne sumnje u optimalno funkcionisanje određenih segmenata poslovnog sistema kompanije preduzete su aktivnosti kako bi se izvršila reorganizacija poslovnog procesa koja bi unapredila poslovanje”, stoji u saopštenju.

Iz kompanije tvrde da je poligrafsko ispitivanje od strane poslodavca nad zaposlenima sprovedeno isključivo u cilju zaštite potrošača, a radi sprečavanja bojazni da neovlašćeno iznošenje mesa od strane zaposlenih i eventualna dalja nekontrolisana prodaja na crnom tržištu bez ikakve sanitarne kontrole ne izazove ozbiljne posledice po zdravlje krajnjih korisnika.

“Podaci do kojih se došlo kao rezultat istog nisu korišćeni u druge svrhe osim u svrhu dobijanja informacija radi otkrivanja počinilaca dela krađe izvršenog u sedištu društva i sprečavanja nekontrolisane prodaje ukradenog mesa. Rezultati su poverljivog i internog značaja, ostaće zaštićeni i kao takvi neće imati nikakvog uticaja na proces organizacionih promena unutar kompanije. Testiranja su bila realizovana isključivo na dobrovoljnoj bazi, bez ikakvih posledica u slučaju odbijanja zaposlenih”, poručuje se u saopštenju.

U Perutnini Ptuj smatraju da obrada podataka o ličnosti putem poligrafskog ispitivanja nad zaposlenima od strane poslodavca u opravdane svrhe, odnosno radi otklanjanja velike materijalne štete i opasnosti po život i zdravlje ljudi, a koje, kako tvrde, ima uporište i u samom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ne predstavlja nedozvoljenu obradu podataka kojom se krši na evropskom nivou formiran koncept “razumno očekivane privatnosti u oblasti radnih odnosa” koja se nužno mora sprovesti i u oblasti radnih odnosa te biti u skladu sa zahtevom Kodeksa Međunarodne organizacije rada u pogledu potrebe da se vrsta i broj ličnih podataka koji se obrađuju svede samo na one podatke čija je obrada apsolutno nužna i opravdana svrhom.

U saopštenju se dodaje da je poligrafsko ispitivanje sprovedeno u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka i mogućnostima obrade podataka uz pristanak, a koja obrada sa pristankom je propisana članom 10. pomenutog Zakona.

Podsetimo, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Rododoljub Šabić upozorio je preduzeće Perutnina Ptuj-Topiko iz Bačke Topole da je nedozvoljeno obrađivalo podataka o ličnosti prilikom poligrafskog ispitivanja 17 zaposlenih, kako bi se otkrili krivci za krađu mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari