Pet meseci čekaju rešenje 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic/FoNet

Naš sindikat već pet meseci ima dovoljan broj članova i sve uslove da postane reprezentativan, ali se poslodavac jednostavno oglušuje o zakon i ne želi da donese rešenje o tome.

Tri puta smo podnosili zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti, ali smo sva tri puta bili izigrani od poslodavca, navodi se u saopštenju za javnost ogranka UGS „Nezavisnost“ u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija.

Prvi put, pojašnjava se u saopštenju, poslodavac nas je, uz pomoć Samostalnog sindikata „optužio za nepravilnosti oko potpisivanja pristupnica, mada su sve sami konstruisali“. Drugi put su, kako se navodi, nebrojanje pristupnica njihovom sindikatu pravdali letošnjim štrajkom radnika. Nedavno, nakon što su mu po treći put predate pristupnice, poslodavac je, kako tvrde u UGS „Nezavisnost“, prekinuo „svaku vezu sa sindikatom i sačekao da prođe rok u kojem je trebalo da prebroje pristupnice“.

– Postavlja se pitanje ko se to i zašto, na ovaj način, suprotstavlja volji radnika, kršeći pritom i zakone države Srbije. Italijani, kao većinski vlasnik fabrike, osnovano pretpostavljamo, nisu, tim pre što u Italiji postoji jak sindikalni pokret, a Fijat je poznat kao svetao primer u metalskoj industriji te zemlje, jer je jedini u toj branši sa državnim sindikatima sklopio sporazum o povećanju plata i isplati bonusa. Nije ni Vlada Srbije, kao manjinski vlasnik, jer su i premijerka i resorni ministri više puta iskazali brigu za položaj radnika. Najverovatnije je da su to pojedinci iz rukovodstva naše fabrike, koji zarad sitnih sopstvenih interesa rade na štetu radnika. Kako bilo, činjenica je, ipak, da se neko plaši sindikata „Nezavisnost“ i ne sme sa nama da sedne za pregovarački sto – ističe se u saopštenju ogranka UGS „Nezavisnost“ u FCA Srbija.

Poznavaoci situacije u kragujevačkoj fabrici ne bi se, naročito nakon letošnjeg štrajka proizvodnih radnika u FCA Srbija, u potpunosti složili sa (pro)cenom UGS „Nezavisnost“ da iza gušenja sindikalnog pluralizma u toj kompaniji ne stoji njen kompletan menadžment i Vlada Srbije. I menadžment FCA Srbija i Vlada letos su, naime, zdušno podržavali Samostalni sindikat, sa kojim su, uprkos protivljenju ogranka UGS „Nezavisnost“ i velikog broja radnika, potpisali sporazum o prekidu štrajka, iako zahtevi štrajkača, među kojima se jedan odnosio i na rasterećenje radnika, ni izdaleka bili ispunjeni.

U prilog tome ide i informacija da fabričku komisiju koja treba da reši problem opterećenja zaposlenih, voljom poslodavca, čine direktor fabrike, direktor Sektora ljudskih resursa, te predsednik i sekretar Samostalnog sindikata, dok predstavnika UGS „Nezavisnost“, koji zastupa prava i interese više stotina radnika u FCA Srbija, u toj komisiji nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari