Informacija da se sa predstavnicima Gaspromnjeftom pregovara o prodaji Petrohemije u paketu sa Naftnom industrijom Srbije tačna je, potvrdila je za Danas Tanja Tatomirović, PR tog preduzeća. Prema njenim rečima, u Petrohemiji ne žele da otkrivaju pojedinosti u vezi s tim poslovnim aranžmanom, ali naša sagovornica dodaje da će uskoro biti organizovana konferencija za novinare na kojoj će između ostalog biti reči i o tome.

Informacija da se sa predstavnicima Gaspromnjeftom pregovara o prodaji Petrohemije u paketu sa Naftnom industrijom Srbije tačna je, potvrdila je za Danas Tanja Tatomirović, PR tog preduzeća. Prema njenim rečima, u Petrohemiji ne žele da otkrivaju pojedinosti u vezi s tim poslovnim aranžmanom, ali naša sagovornica dodaje da će uskoro biti organizovana konferencija za novinare na kojoj će između ostalog biti reči i o tome. Sajt Energoportal info emitovao je ovih dana vest da je Gaspromnjeft angažovao rusku kompaniju Sibur specijalizovanu za petrohemijska postrojenja čiji stručnjaci treba da ispitaju potencijal Petrohemije, kao i da Rusi razmišljaju da to preduzeće kupe u paketu sa Naftnom industrijom Srbije. Nije tajna da je srpska strana zainteresovana za takav paket aranžman sa Gaspromnjeftom koji je deo realizacije međudržavnog sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Rusije. Sada je izvesno da u vezi s tim iz Moskve stižu pozitivni signali. U prilog ovakvom scenariju ide i plan kojim je predviđeno da NIS konverzijom dugova do kraja septembra postane vlasnik 53 odsto imovine Petrohemije. Pošto će na taj način postati deo nacionalne naftne kompanije, Petrohemija bi mogla, odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora, da postane vlasništvo Gaspromnjefta.
Stručnjaci procenjuju da bi realizacija tog poslovnog aranžmana bila tehnički i ekonomski opravdan potez, jer je većina petrohemijskih kompleksa u svetu u sastavu i vlasništvu naftnih kompanija, a u Pančevu se rafinerija i Petrohemija nalaze praktično na istoj lokaciji. Ukoliko Petrohemija postane vlasništvo Gaspromjefta to znači da će umesto 200 do 250.000 tona primarnog benzina iz domacih rafinerija, pri čemu još toliko mora da uvozi, ta fabrika raspolagati sa duplo više sirovina i proizvoditi, a to znači i izvoziti, bar dvostruko više. Istovremeno otvara se mogućnost razvoja novog programa Petrohemije. Ruski gas, naime, sadrži sedam do osam odsto parafina, pa bi podizanjem postrojenja za vađenje parafina iz gasa Petrohemija mogla da pretvori parafin u vredne i tražene petrohemikalije. Osim toga, industrijska postrojenja u Srbiji mogla bi da se oslobode uvoza sirovina, dok bi Srbija dobila značajne količine novih petrohemijskih proizvoda za izvoz.
Eksperti takođe upozoravaju da Petrohemija, ukoliko u narednom periodu ne dobije neophodnu investicionu injekciju, neće izdržati tržišnu utakmicu, što bi značilo gubitak posla za oko 2.400 zaposlenih. S druge strane, partnerstvo sa Rusima omogućilo bi ne samo opstanak već i dalji razvoj druge srpske kompanije po ostvarenoj vrednosti izvoza, ispred koje se nalazi samo Ju es stil. Prošle godine izvoz Petrohemije premašio je 200 miliona evra, a ove godine planiran je izvoz vredan 250 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari