Petrović (Fiskalni savet): Nadamo se do kraja godine novim fiskalnim pravilima 1Predstavnici Fiskalnog saveta Foto: FoNet/ Božidar Petrović ((Arhiva)

On je na sednici Skupštine Srbije podnoseći izveštaj o radu Fisklanog saveta za 2018. godinu rekao da su još pre dve godine dali predloge o novoj fiskalnoj politici i da postoje indicije da bi Ministarstvo finansija htelo da diskutuje o tim predlozima.

Petrović je kazao da su dva glavna stuba za ta pravila – da deficit bude veoma nizak, u osnovi izbalansiran i da javni dug bude 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zajedno sa troškovima za restiticiju 50 odsto.

On je istakao da su ti ciljevi dostižni.

Petrović je rekao da će i ove godine državni budžet biti izbalansiran ili sa manjim suficitom, a da se javni dug smanjuje u odnosu na ekonomski proizvod zemlje i u odnosu na dohodak zemlje.

„Sada je javni dug 51 odsto BDP-a. Sa ovim malim deficitom koji se predviđa i ove i sledećih godina on će i dalje nastaviti da pada i već za nekoliko godina može da bude između 45 i 50 odsto, a posle toga da ide na ispod 45 odsto“, rekao je Petrović.

On je izneo primedbe na koje Fiskalni savet već neko vreme ukazuje Vladi Srbije, poput nepotrebnog odlaganja ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje je Skupština usvojila septembra prošle godine, a po kojima Vlada ima diskreciono pravo da određuje da li će biti rasta penzija i koliko će on iznositi.

Negodovao je što je još na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena 2014. godine, i istakao da je ta odluka kontraproduktivna, da pojedini ključni delovi državnih službi zbog toga trpe i ne mogu da rade efikasno.

Kao drugi problem vezan za zapošljavanje u javnom sketoru naveo je plate, odnosno platne razrede, koji su po njegovim rečima od suštinske važnosti za podizanje kavaliteta usluga u javnom sektoru. Ocenio je da nije dobro što se ponovo odlaže uvođenje platnih razreda.

Zakon kojim se uređuju plate u javnom sektoru usvojen je 2017. godine i poslednji rok kad je trebalo da počne njegova primena bio je januar 2020. godine, ali je, prema informacijama iz Vlade Srbije, taj rok pomeren na juli iduće godine.

Petrović je imao primedbe i na proces pripreme budžeta i njegovu transprentnost, odnosno to što nema temeljne rasprave o tom dokumentu u parlamentu.

On je istakao da je neophodno da se poštuje budžetski kalendar da bi se napravio kvalitetan zakon o budžetu i obezbedila kvalitetna fiskalna politika, te da je potrebno da Vlada već sredinom godine pripremi fiskalnu strategiju, a u novembru Skupštini uputi predlog budžeta.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.