Pice sa motivima Svetskog prvenstva u fudbalu 1

Uoči početka Svetskog kupa u fudbalu u Rusiji, Dragan Petković iz Surčina kreirao je pizzartove sa motivima naše reprezentacije, kao podršku za što bolji plasman na mundijalu.

“Na prošlom svetskom prvenstvu u Brazilu podržavao sam Svetski kup napravivši logo tog kupa, portret Neimara, Miroslava Klozea, Klinta Dempsija. Nažalost naša reprezentacija nije učestvovala tada ali ove godine je tu, a sa njom je pizzart Fudbalski savez Srbije, grb Srbije i logo Rusije 2018. Dajem sve od sebe da podržim naše fudbalere da i oni daju svoj maksimum kako bi Srbiju osvetlali na prvenstvu“, kaže pizzaiolo Dragan Petković za sajt Danasa.

On dodaje da je profesija karakteristična po tome da pizzaioli sve svoje stavove, ideale, strahove, emocije, političke ideje prenose preko pica.

„Ako navijamo za naš omiljeni fudbalski klub, reprezentaciju i slično naći ćemo način da to prikažemo slikovito, a u svemu tome ja sam otišao predaleko“, navodi Petković.

Pizzart je jestiv i napravljen je od testa za pice, paradajz pelata i kačkavalja. Kačkavalj u boji je tehnika koju je sam izmislio pre tri godine.

“Ljudi ne treba da imaju zabludu da je to neka posebno ukusna pica. To je modifikovana Margarita pica i njena uloga je više da impresionira ciljano lice ili grupu nego da opčini ukusom. Do sada nisam pravio pizzart za široke mase, samo ljudima koji mi nešto znače”, ističe onn.

Za Petkovića ovo je samo hobi i način da prezentuje sebe, svoje zanimanje i zemlju iz koje dolazi.

“Do sada od pizzarta nisam zaradio nijedan evro. Prihvatam da radim pizzart jedino ako me izazov emocionalno ponese, bez novca koji po mom mišljenju samo prlja i zagađuje lepotu ove vrste umetnosti. Jedino iskorištavanje je bilo kada sam dobio molbu od vlasnika italijanske kompanije Gi Metal da napravim pizzart sa logom njegove firme, a zauzvrat sam dobio set profesionanih lopata za pice”, ocenjuje Petković.

Dragan Petković zajedno sa suprugom Milenom i njihovom decom živi i radi u Surčinu u pica servisu BG Pizza. U avanturu sa picama je krenuo pre dvadesetak godina radeći sa drugom i u restoranima, a danas posao radi sa svojom suprugom. Svoje znanje u vezi sa picama  želeo je da unapredi i 2009. godine odlazi u Italiju do Udruženja majstora prave napolitanske pice sa sedistem u Napulju.

“Sve što sam video i doživeo u Italiji  probudilo je u meni jaku inspiraciju za stvaranjem i dokazivanjem. Naredne godine sam na društvenoj mreži pronašao da jedan Napolitanac Domenico Crolla pravi portrete na picama, što ja nisam znao. Upitao sam ga da napravi moj portret na pici, a on me je odbio rekavši da je prezauzet. Da je prihvatio, verovatno bih se time zadovoljio, tu bih stao i ne bih krenuo da kreiram portrete. U meni se probudio inat i rešio sam da i ja probam to da radim, a vrlo brzo sam sam ušao u ritam i napravio sam moj prvi pizzart sa portretom Novaka Đokovića“, naglašava naš sagovornik.

Zvaničan poziv da učestvuje na prvim Olimpijskim igrama za pizzaiole i da predstavlja Srbiju dobija 2012. godine iz Napulja i tada osvaja bronzanu medalju, a kao posebnu nagradu od čelnika olimpijade dobija pica peć na drva kao podstrek za dalji rad.

“Veliko razočarenje za mene sa olimpijade je da mi niko za tih sedam dana iz Srbije, iz regiona, ili neko ko govori naš jezik nije prišao, pružio ruku podrške. Po celom Napulju su bile zastave učesnica olimpijade, ujedno i iz Srbije. Nemoguće da niko to nije video”, smatra Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari