PKS: Biznismeni iz čitavog sveta mogu u Srbiju i bez PCR testa 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u Srbiju dolaze zbog posla, na inicijativu Privredne komore Srbije, granicu mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike, saopštila je danas PKS.

Vlada Srbije je na inicijativu PKS stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Srbiju omogućila da pređu granicu uz prethodnu najavu Кomori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan brzi antigenski test na prisustvo virusa SARS-Cov-2, koji je izdala referentna laboratorija RSrbije.

„Srbija je, i u ovim okolnostima kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način da, uz uvažanje epidemioloških mera, poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju, olakša poslovanje, uz podršku PKS u obavljanju potrebnih formalnosti“, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež.

Dodao je da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer Srbije slediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Po novim pravilima vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, koji je izdala referentna laboratorija države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, treba da najave svoj dolazak PKS koja će o tome blagovremeno obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice.

Oni će posle ulasku u Srbiju raditi brzi antigenski test u srpskoj referentnoj laboratoriji, dostaviti ga Кomori i ukoliko je negativan nastaviti planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se obrate PKS 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju putem mejla inocovid19@pks.rs.

Zahtev koji se upućuje PKS treba da sadrži osnovne podatke o putniku, kratak opis poslovnih razloga ulaska u Srbiju, adresu na kojoj će boraviti.

Nove procedure neće se primenjivati na poslovne ljude koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

U Srbiji mogu ući i svi oni koji imaju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, koji im je izdala referentna laboratorija države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari