PKS: Izgradnja regionalnog tržišta 1Foto: Privredna komora Srbije

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) na današnjoj sednici Upravnog odbora u Tirani osnovao je Poslovni savet, koji će u ime 400.000 kompanija koje okuplja zajednička regionalna komora na terenu pratiti otklanjanje prepreka za uspešnije privređivanje unutar regiona i sa Evropskom unijom.

O tome će, kako se navodi u saopštenju Privredne komore Srbije, redovno informisati zapadnobalkanske vlade, predlažući mere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

Članovi novoosnovanog Saveta su istaknuti privrednici, regionalni biznis lideri, iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija i gotovo svih proizvodnih i uslužnih sektora, kao i predstavnici velikih poslovnih sistema.

Predsednike šest regionalnih komora, članica Komorskog investicionog foruma, danas će primiri albanski premijer Edi Rama, a potom će razgovarati i sa ministarkom finansija i ekonomije Anilom Denaj.

Predsednik PKS i KIF ZB6 Marko Čadež izjavio je u Tirani da će osnivanjem Poslovnog saveta, u čijem sastavu su vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema koji imaju kompanije i poslovne operacije u celom regionu, obezbediti još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu i uspostavljanju čvršćih regionalnih ekonomskih relacija.

Poslovni savet će, po rečima Čadeža, biti savetodavno telo zajedničke regionalne komore i njegova snažna podrška u zastupanju interesa i predloga poslovne zajednice pred vladama regiona.

„Od brzine kojom se budemo dogovarali i dogovore sprovodili, otklanjali barijere za međusobno poslovanje i izgradnju zajedničkog tržišta, zavisiće i brzina oporavaka privreda regiona od posledica pandemije“, istakao je Čadež.

On je posebno naglasio značaj američke podrške ekonomskoj normalizaciji, oporavku i rastu zapadnobalkanskih ekonomija nakon potpisivanja vašingtonskog sporazuma, kao i podrške EU kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji će sutra biti obelodanjen.

O ulozi biznis zajednice regiona i Poslovnog saveta u sprovođenju novog akcionog plana, kao i o pripremama za samit u Sofiji, predsednici komora regiona razgovarali su i sa predstavnikom Generalnog direktorata EK za proširenje Tomasom Haglajtnerom, koji se putem video linka uključio u rad današnjeg zasedanja Upravnog odbora KIF ZB6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari