PKS: Mlekara Šabac gradi fabriku u Rusiji 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Mlekara Šabac gradiće fabriku u Rusiji i u tome ima podršku Trgovinsko industrijske komore Ruske Federacije (TIК RF), dogovoreno je danas u Sankt Peterburgu na sastanku predsednika Privredne komore Srbije (PКS) Marka Čadeža i predsednika TIК RF Sergeja Кatirina.

Mlekara Šabac će fabriku u Moskovskoj oblasti početi da gradi sledeće godine i u njoj će proizvoditi meki sir i jogurte od najkvalitetnijeg ruskog mleka po IFS standardu za rusko i inostrana tržišta, saopštila je PKS.

„TIК RF će podržati izgradnju fabrike Mlekare Šabac i projekte drugih srpskih kompanija koje žele da prošire svoje poslovanje i da se što bolje pozicioniraju na ruskom tržištu“, poručio je Кatirin.

Čadež i Кatirin razgovarali su i o mogućnostima izvoza softverskih rešenja iz Srbije u Rusiju i drugim važnim projektima.

„Naš izvoz softvera vredi oko 1,5 milijardi evra, a juče je u Rusiji završen veliki projekat srpske kompanije ‘Termovent’ koja je pustila u rad potpuno automatizovani proizvodni pogon fabrike lekova ‘Farmasintez – Nord’ koju je naša kompanija kompletno opremila svojim svetski poznatim ‘čistim sobama’, po sistemu ključ u ruke“, rekao je Čadež.

Čadež je pozvao predsednika ruske Кomore da sa delegacijom privrednika poseti Srbiju i da se u direktnim razgovorima sa predstavnicima srpske poslovne zajednice razmotre mogućnosti zajedničkih poslova.

Predsednik PКS sastao se i sa Visilijem Ignjatijevim, generalnim direktorom kompanije R-farm, najvećeg ruskog proizvođača lekova, sa kojim je razgovarao o potencijalnoj saradnji sa srpskim kompanijama i farmaceutskim sektorom.

Čadež, koji učestvuje na 24. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), u toku dana se sastao i sa predsednikom upravnog odbora austrijskog industrijskog holdinga GAZ Austria Zigfridom Volfom.

Skup u Rusiji traje do 5. juna, a okuplja više hiljada učesnika iz sveta biznisa i politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari