PKS: Trgovci poručuju da robe ima dovoljno 1Foto: Pixabay/Stevepb

Trgovci iz najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji poručuju da robe ima dovoljno i da nema potrebe da se stvaraju zalihe usled epidemije korona virusa, a da ta poruka dopire do potrošača, svedoče i najnoviji izveštaji i analize kojima se prati tražnja, pre svega za osnovnim životnim namirnicama, saopštila je večeras Privredna komora Srbije (PKS).

Prema izveštajima najvećih trgovinskih lanaca, tražnja za osnovnim životnim namirnicama je stabilizovana, a zahvaljujući posvećenom angažovanju trgovaca, dobro funkcioniše čitav lanac snabdevanja.

Trend blagog rasta zabeležen je u petak i subotu, najviše se kupovalo brašno i meso, kao i riba, zamrznuta, sveža i u konzervi.

Кupovina sveže ribe u prodavnicama, bila je veća za 30 do 40 odsto.

„Najveći pad tražnje zabeležen je za jaja – pazarila su se za oko sedam odsto manje, so i papirne maramice, koje su se kupovale za oko šest odsto manje u odnosu na isti period prethodne sedmice“, rekao je sekretar Udruženja za trgovinu PKS Srbije Žarko Malinović i dodao da PКS nastavlja da analizira tražnju i radi na daljoj optimizaciji lanca snabdevanja.

Članice Grupacije prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja trgovine PKS odazvale su se na poziv da se uključe u akciju podrške najstarijim sugradjanima za kupovinu u posebnom terminu, pa je i jutros od 4 do 7 časova, više od 3.100 trgovaca u Srbiji otvorilo svoje prodavnice.

Poziv trgovcima, preko lokalnih samouprava, uputilo je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Spisak trgovina, koji je informativnog karaktera i redovno se ažurira u skladu sa dinamikom novih prijava trgovaca, objavljen je na sajtu PKS.

Akcija će biti nastavljena i narednih nedelja, ali se apeluje na najstarije da, u skladu sa pooštravanjem mera zaštite i izolacije, ovaj vid nabavke koriste ukoliko za njih predstavlja jedinu mogućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari