PKS: Uklanjati barijere u regionu 1CEFTA Foto: Logo

Srbija će se, u 2017, kao predsedavajuća CEFTA usredsrediti na jačanje i produbljivanje primene Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi, istaknuto je danas u Briselu na panelu o prioritetima srpskog predsedavanja, koji su organizovale Privredna komora Srbije, Misija Srbije pri EU i sekretarijat CEFTA.

U saopštenju PKS ističe da podržava ekonomsku integraciju i zalaže se za ukrupnjivanje tržišta regiona, jer je to jedini način da se obezbedi konkurentnost naših ekonomija u glabalizovanom svetu.

Otklanjanje barijera u poslovanju kompanija u regionu je u najboljem interesu svih, izjavio je generalni menadžer PKS Milan Vranić.

„Srbija ima najveću razmenu sa CEFTA regionom. To je dobro i predstavlja neku vrstu pripreme za integraciju u jedinstveno tržiste EU. Sinhronizujemo neke procedure koje poboljšavaju razmenu i ekonomsku saradnju, ali i uočavamo koje su prepreke i mogućnosti kada budemo jednom postali članica EU“, rekao je direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Nenad Đurđević.

Privredne komore članice CEFTA aktivne su kako na smanjenju birokratije tako i na unapređenju uslova poslovanja, preuzimaju vode u ulogu ispred svojih poslovnih zajednica u zastupanju interesa u okviru Berlinskog procesa osvnivanjem Komorskog investicionog foruma.
Očekuje se da privredne komore i ministarstva ekonomija u narednom periodu animiraju regionalne poslovne zajednice da više sarađuju sa kompanijama iz EU.
CEFTA je moderan i sveobuhvatan trgovinski sporazum koji omogućava nesmetani promet roba između šest zemalja Zapadnog Balkana i Moldavije i daje platformu za ekonomsku integraciju u tržište EU.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije ističu da će ovo, drugo po redu, predsedavanje Srbije CEFTA doneti zemlji više posla, ali i mogućnost da insistira na donošenju novih odluka i sporazuma kao što su usvajanje Protokola o trgovini uslugama i Protokola o olakšavanju trgovine.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je dobra regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu strateški va na za evrointegracije zemalja regiona, kao i da su aktivnosti u okviru CEFTA dobar instrument za unapređenje dobrosusedskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari