Poboljšan rejting Srbije 1

Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet), jedna od vodećih bonitetnih kuća na svetu, svrstala je Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija. Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika, saopštila je kompanija Bisnode, partner Dana i Bredstrita u Srbiji. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

Ovog meseca rejting je smanjen Albaniji usled političke nestabilnosti. Nakon godišnjeg rasta od 2,5 odsto u poslednjem kvartalu 2016. godine izgledi za srpsku privredu su poboljšani pa ova bonitetna kuća predviđa rast od 3,0 odsto u 2017-oj i 3,3 odsto u 2018-oj godini. Srbija je, kako se navodi, popravila i položaj po indeksu percepcije korupcije , budući da je u prošlogodišnjem izveštaju od 176 zemalja sveta bila na 78. mestu a sada je na 72. mestu. I pored toga, Srbija se i dalje nalazi iza svih članica EU i zemalja u regionu, osim Bosne i Hercegovine (76), Albanije (88) i Kosova koje je dato kao zasebno (103).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari