Počela izgradnja Fruškogorskog koridora 1Foto: Fonet

Izgradnja Fruškogorski koridora, auto-puta od Novog Sada do Rume dugog 47,7 kilometara, počela je danas, a palnirano je da radovi budu završeni za tri godine. Saobraćajnica će imati četiri trake od po 3,5 metra, bez zaustavnih traka, i spajaće autoputeve ka Šidu i Subotici.

Kroz Frušku goru biti probijen tunel dužine 3,5 kilometra, koji će biti najduži u Srbiji i izgradjen most preko Dunava kod Kovilja dužine 1,8 kilometara.

Vrednost projekta je 606 miliona evra, a glavni izvodjač radova je kineska kompanija CRBC.

Obeležavanju početka radova na izgradnji Fruškogorskog koridora prisustvovao je pedsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će ta brza saobraćajnica povezati južnu Bačku sa Sremskim okrugom i Mačvom, olakšati transport kamiona u tom delu i omogućiti brži prevoz putnika.

Citirajući srpskog književnika Miloša Crnjanskog ocenio je da time „strmoglavo grabimo u budućnost“ i da se rade velike stvari za zemlju.

Istakao je da država može da podnese trošak izgradnje Fruškogorskog koridor od 606 miliona evra i da je optimista da će rast bruto domačeg proizvoda ove godine biti sedam odsto, iako je bio planiran rast od šest odsto.

Najveći doprinos rastu u prvom kvaratlu od preko jedan odsto, po njegovim rečima dalo je gradjevinarstvo čiji rats je bio 20,5 odsto.

Fruškogorski koridor, kako je dodao, je skup projekat, ali „Srbija to može, hoće i mora da podnese, jer želimo da ostavimo generacijama koje dolaze ostavimo bolje puteve“.

Vučić je rekao da je od predstavnika kineske kompnije CRBS dobio obećanje da će saobraćajnica biti izgradjena do marta 2024. iako je bilo ugovoreno da radovi budu završeni do maja 2025. godine.

„Obećano je i da će za svako drvo koje na Fruškoj gori bude posečeno zbog izgradanje koridora biti posadjene dve sadnice“, kazao je on.

Zamolio je rukovodstvo kompanije CRBC da ubrza izgradnju autoputa od Preljine do Požege kako bi što pre počela izgrdanja saobraćajnice od Požege do Boljara, odnosno od granice sa Crnom Gorom.

„Trenutno se u Srbiji gradi 400 kilometara utoputeva, a biće još 200 kilometara kad počnu radovi na putu Požega-Boljare“, kazao je Vučić.

Čestitao je radnicima i gradjanima Prvi maj, Medjunarodni praznik rada i ponovio da se protivi zabrani rada nedeljom.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je kazala da je u Srbiji u izgradnji putne infrastruktire angažovano 1.000 kineskih radnika.

Podsetila je da je kompanija CRBC gradila „Pupunov most“, autoput „Miloš Veliki“ i istakla da novi projekat potvrdjuje vitalnost kinesko-srpske saradnje.

Početku radova prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari