Počela rekonstrukcija pruge Kragujevac-Lapovo 1Foto: rtv.rs

Kompanija Infrastruktura železnice Srbije danas je saopštila da je počela rekonstrukciju pruge Кragujevac-Lapovo, u dužini 31 kilometar, a da će posle toga raditi deonicu od Kragujevca do Kraljeva.

Radovi bi trebalo da budu završeni u novembru ove godine 2019. godine, a da kompletna deonica od Кraljeva do Lapova bude završena do septembra 2020. godine.

Vrednost radova na deonici Kragujevac-Lapovo je nešto više od milijardu dinara.

Infrastruktura železnice Srbije rekonstrukciju te pruge finansiraće sopstvenim sredstvima, u okviru projekta obnove regionalnih pruga u Srbiji, započetog prošle godine.

U saopštenju je istaknuto da je to prva rekonstrukcija pruge Кragujevac–Lapovo posle skoro pola veka.

Brzina vozova na toj pruzi sada je svega 40 kilometara na sat, a na većem broju deonica brzine su smanjene na 10 do 30 kilometara na sat. Кada rekonstrukcija pruge bude završena vozovi će saobraćati brzinom između 70 i 100 kilometara na sat.

Pruga od Lapova do Кragujevca izgrađena je 1887. godine, a od Кragujevca do Кraljeva 1929. godine.

Sa prugom Lapovo-Кraljevo povezani su industrijskim kolosecima značajni privredni kapaciteti, tako na primer u Кragujevcu – FCA fabrika automobila, Energetika, TRZ Кragujevac, sa Batočinom – Teko Mining kamenolom, sa Кraljevom- Magnohrom, FVК, Stilimpeks, a sa stanicama Guberevac i Vitanovac objekti Vojske Srbije, navela je Infrastruktura železnice Srbije.

Pruga Lapovo–Кraljevo jedna je od šest regionalnih pruga, ukupne dužine 318 kilometara, koje će biti obnovljene ove godini.

Infrastruktura železnice Srbije napravila je trogodišnji plan revitalizacije svih regionalnih pruga u zemlji, koji je počeo da se realizuje prošle godine obnovom oko 280 kilometara pruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari