Počeli razgovori misije MMF s delegacijom Srbije, teme će biti i novi savetodavni aranžman 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas plenarnim sastankom, koji je održan u video formatu, a nastavljeni su na temu monetarne politike i finansijskog sistema, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Na plenarnom sastanku delegaciju Srbije predvodila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u, a misiju MMF-a predvodio je Jan Кejs Martej.

U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali.

Razgovori se odvijaju u okviru konsultacija po Statutu MMF i traju do 23. aprila.

Tokom misije biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja u kontekstu pandemije kovid 19. Pored toga, konsultacije podrazumevaju i sveobuhvatnu analizu makroekonomskog okvira u kojem se sprovode politike, kao i izgleda za dalji rast. Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje, navela je NBS.

Istaknuto je da će istovremeno započeti i razgovori o osnovama novog ekonomskog programa koji bi MMF podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom.

„S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi aranžman biće fokusiran na očuvanje postignutog i podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi na putu trasiranog snažnijeg i održivog privrednog rasta“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari