Počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije MMF 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) povodom prvog razmatranja rezultata novog programa saradnje koji je savetodavne prirode.

Kako je saopšteno iz NBS, delegaciju Srbije predvodila je guvernerka centralne banke Jorgovanka Tabaković, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija MMF, koju predvodi Džejms Ruf, boraviće u Beogradu do 4. oktobra 2018.

Tokom posete misije MMF-a, razmotriće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u zemlji, kao i projekcije makroekonomskih indikatora za ovu i narednu godinu.

Takođe, razgovaraće se o ispunjenju ciljeva i sprovođenju dogovorenih mera ekonomske politike, radi očuvanja postignute unutrašnje i spoljne ravnoteže, jačanja institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru.

Posebna pažnja tokom razgovora biće posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje treba da doprinesu rastu produktivnosti, zaposlenosti u privatnom sektoru i postizanju visokih i održivih stopa privrednog rasta.

Instrument za koordinaciju politike koji je odobren Srbiji 18. jula 2018, savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškove za Srbiju. Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa. institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari