Počinje naplata ulaska na Kopaonik 1Foto: Skijališta Srbije (arhivska fotografiaj)

Novost za sve koji ove zime planiraju na Kopaonik. Naime, od ponedeljka, 16. oktobra, počinje naplata ulaska u Nacionalni park Kopaonik, potvrđeno je za N1.

Naplata će se vršiti po motornom vozilu iz sva tri putna pravca tj. na ulaznim kapijama Jošanička banja – Đorov most, Brus – Brzeće i Sunčana dolina.

Kako za N1 objašnjavaju u Javnom preduzeću Nacionalni park Kopaonik, odluka o naplati doneta je Uredbom Vlade u skladu sa članom 70 Zakona o zaštiti prirode. Sa odlukom su se saglasili i Ministarstvo za zaštitu životne sredine kao i Javno preduzeće „Putevi Srbije“.
kopaonik, cene
Izvor: N1

Građani opštine Raška i Brus koji žele na Kopaonik plaćaće godišnju ulaznicu i to za putnička vozila i motore u iznosu od 250 dinara, vlasnici putničkih vozila sa prikolicom i kombi vozila moraće da izdvoje 500 dinara, autobusi i kamoioni 1.000 dinara, a motorna vozila sa više od tri osovina 1.500 dinara.

Policija, hitna pomoć i vatrogasci neće plaćati ulaz u nacionalni park Kopaonik.

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik je dužno da novac prikupljen naplatom na osnovu člana 70 Zakona o zaštiti prirode drži na posebnom računu i koristi za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja – Kopaonika.

Detaljnije, to znači da će novac biti upotrebljen za aktivnu zaštitu borovnice, monitoring vodozemaca i gmizavaca, monitoring ptica – uralske sove, gaćaste kukumavke, sivog sokola, orla, nadzor vukova, srna i divljin svinja, kao i za zaštitu kvaliteta voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari