Hemijska industrija Župa uvezla je kalijumhlorid u vrednosti od 24 miliona dinara, čime je obezbedila zalihe sirovina za redovnu proizvodnju hlora za dezinfekciju vode, izjavio je juče direktor te fabrike Miroljub Milojević. „Uz investiranje u remont fabrike vredan oko 40 miliona dinara, Župa je praktično već realizovala šestomesečni plan poslovanja“, kazao je on agenciji Beta.

Hemijska industrija Župa uvezla je kalijumhlorid u vrednosti od 24 miliona dinara, čime je obezbedila zalihe sirovina za redovnu proizvodnju hlora za dezinfekciju vode, izjavio je juče direktor te fabrike Miroljub Milojević. „Uz investiranje u remont fabrike vredan oko 40 miliona dinara, Župa je praktično već realizovala šestomesečni plan poslovanja“, kazao je on agenciji Beta. Mesečni plan proizvodnje hlora je 100 tona, što je dovoljno da se podmire potrebe vodovoda u Srbiji, a deo će biti plasiran i na druga tržišta, pre svega u Crnu Goru, Republiku Srpsku i na Kosovo. On je kazao da je remont Fabrike kalijumove hemije, koja je posle godinu i po pauze zbog neuspele privatizacije, ponovo proradila prošlog oktobra, urađen za rekordnih 75 dana.
– Župa se ubrzano priprema za novu tendersku privatizaciju koja bi trebalo da se dogodi krajem leta, tri od četiri njene fabrike rade punim kapacitetom, dok se u pogonu ksantata povremeno proizvodi selkol preparat koji se izvozi na češko tržište. Privode se kraju i pregovori o rešenju duga od četiri miliona evra BASF, najvećem Župinom dobavljaču, radnicima su isplaćene tri od šest plata zaostalih iz perioda privatizacije, a zarade nakon raskida kupoprodajnog ugovora sa kompanijom Vektra M isplaćuju se redovno. „U narednih 15 dana očekujemo finansijskog savetnika koji će izvršiti procenu kapitala, a do kraja maja trebalo bi da nam stigne i preostalih 67 miliona dinara iz republičkog budžeta za završetak socijalnog programa i odlazak još 229 radnika – najavio je Milojević.
Država je krajem prošle godine Župi odobrila socijalni program u vrednosti od 162 miliona dinara za 544 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari