Podrška države za mere energetske efikasnosti u Užicu 1Užice/Foto: N.Kovačević

Ministarstvo rudarstva i energetike je odobrilo devet miliona dinara za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova u Užicu.

Projekat te lokalne samouprave Ministarstvo je, na svom konkursu, podržalo sa tim iznosom i to za porodične kuće, stanove u četvrtoj zoni i stambene zgrade na teritoriji celog grada.

„Sa devet miliona dinara, koliko je planirano u budžetu grada, biće to dodatnih 18 miliona dinara za mere energetske efikasnosti u ovoj godini“, saopštila je Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i turizam.

„Kako ne bi bilo preklapanja sa dosadašnjim lokalnim konkursom za mere eneregetske efikasnosti, koji se prvenstveno odnosio na prvu, drugu i treću zonu, u kojima je pojačano zagađenjenje vazduha, kod Ministarstva smo konkurisali sa merama koje se odnose na četvrtu zonu, odnosno porodične kuće i stanove u toj zoni i stambene zgrade na celom području grada. Sredstva su nam odobrena, a u petak, 25. juna, biće potpisivanje ugovora”, saopštila je gradska većnica.

Ona je objasnila da će u julu Grad raspisati javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za mere koje su predviđene konkursom Ministarstva, te da će, najverovatnije, polovinom avgusta uslediti konkurs za građane.

Uslovi za učešće na konkursu, kazala je, definisaće se pravilikom, uz saglasnost Ministarstva, a potom istakla da će jedan od uslova biti izmirene poreske obaveze vlasnika i legalizovan objekat sa kojim se konkuriše za sredstva.
Inače, iz gradskog budžeta se, već nekoliko godina, subvencionišu mere energetske efikanosti, poput nabavke kotlova na gas i pelet, zamene stolarije i postavljanja termoizolacije na spoljnim zidovima porodičnih kuća i stambenih zgrada.

Osim energetske sanacije tih objekata, cilj tih mera je da se građani motivišu da, umesto ogrevnog drveta i uglja, koriste ekološki prihvatljivije energente, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari