Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je juče ugovore s predstavnicima četiri inostrane i tri domaće kompanije o dodeli 7,2 miliona evra bespovratnih sredstava kao podsticaj realizaciji njihovih grinfild investicija. Vrednost tih investicija je od 60,8 miliona evra a biće otvoreno 3.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je juče ugovore s predstavnicima četiri inostrane i tri domaće kompanije o dodeli 7,2 miliona evra bespovratnih sredstava kao podsticaj realizaciji njihovih grinfild investicija. Vrednost tih investicija je od 60,8 miliona evra a biće otvoreno 3.099 radnih mesta. Reč je o četvrtom ciklusu programa podsticaja investitorima od 2.000 do 10.000 evra za svako otvoreno radno mesto, a u prva tri ciklusa odobrena su sredstava u iznosu od 15,6 miliona evra za otvaranje 7.657 radnih mesta i obezbeđena ulaganja od 231,2 miliona evra.
– Samo grinfild investicije obezbeđuju zapošljavanje na dugi rok. U prvoj godini od kako smo startovali s ovim programom koji realizujemo sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza uspeli smo da zaposlimo više od 11.000 radnika i da obezbedimo investicije od 300 miliona evra. Za to je iz Nacionalnog investicionog plana izdvojeno oko 23 miliona evra – rekao je Dinkić i dodao da je u toku i peti ciklus dodele sredstava za koje kompanije mogu da se prijave do 7. decembra.
Podsticajna sredstva za svako otvoreno radno mesto dobile su kompanije Drvopromet, Makom i Medaki iz Srbije, Golden lejdi iz Italije, Gramer iz Nemačke, KSK Klouding s Kipra i švedsko-makedonska investicija firme Sevus.
Drvopromet će investirati u pogon za preradu drveta u Despotovcu i zaposliti 70 radnika. Oni su dobili 140.000 evra iz NIP odnosno po 2.000 evra za svako radno mesto. Makom će u Irigu otvoriti kompaniju za proizvodnju komponenti za gajbice i ambalažu za voće i investirati dva miliona evra, a za zapošljavanje 114 radnika dobio je podsticajna sredstva od 228.000 evra. Za investiciju od 2,9 miliona evra u proizvodnju dečije konfekcije u Novom Pazaru i zapošljavanje 100 radnika, firmi Medaki pripalo je 200.000 evra. KSK Klouding u Leskovcu će pokrenuti proizvodnju konfekcije i uložiti 4,3 miliona evra, a za otvaranje 1.400 radnih mesta dobili su 2,8 miliona evra podsticajnih sredstava. Prva grinfild investicija nemačkog Gramera u Srbiju od 3,78 miliona evra biće realizovana u Aleksincu i uposliće 509 radnika za šta im je pripalo 1,18 miliona evra. S druge strane, italijanski Golden Lejdi pokreće svoju drugu grinfild investiciju u Srbiji. U Loznici će otvoriti fabriku u kojoj će proizvoditi gotove tekstilne proizvode i zato im je pripalo 3.000 evra po radnom mestu odnosno 2,5 miliona evra za zapošljavanje 850 radnika. Najveći podsticaj po otvorenom radnom mestu dobila je švedsko-makedonska investicija Sevus. Oni će u Nišu otvoriti kompaniju za istraživanje i razvoj u oblasti informacionih tehnologija i zaposliti 56 stručnjaka za softver sa visokom stručnom spremom zbog čega su dobili 6.000 evra po svakom radnom mestu odnosno 336.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari