Pojedine "gazde" dale otkaz radnicima "pre vremena" 1Foto: Pixabay/ ongchinonn

Na vrata pojedinih privrednika poslednjih dana stigla su rešenja u kojima im se traži da vrate novac za tri minimalca koja su dobili kao deo državne pomoći tokom prošle godine.

Ugostitelj iz zlatiborskog okruga za Danas kaže da mu je stiglo rešenje da vrati tri minimalne zarade koje je dobio kao deo pomoći zbog krize koju je izazvala epidemija virusa korona.

„Pomoć od tri minimalca dobili smo za mart, april i maj. Zadržao sam radnike tri meseca posle toga, međutim, sada mi je stiglo rešenje u kom traže da vratim novac jer nisam ispoštovao uslove“, ističe ovaj privrednik i kaže da mu je tek kada se požalio zbog rešenja rečeno da se ta tri meseca računaju od trenutka kada je isplaćena poslednja pomoć, što je bilo početkom jula.

On je radnike odjavio u septembru, međutim, kako je isplata poslednjeg od tri minimalca bila u julu, svi koji su primili ovu pomoć bili su dužni da radnike zadrže najmanje do početka oktobra.

U Uredbi o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima koju je Vlada usvojila u cilju ublažavanja posledica epidemije navodi se da privredni subjekat gubi pravo na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja ukoliko u periodu od 15. marta 2020. pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Iz ovoga su izuzeti, kako piše u Uredbi, zaposleni koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta prošle godine.

Prva tri minimalca kao pomoć je do sredine jula u Srbiji primilo 1,05 miliona zaposlenih, ukupno 235.000 firmi, a država je tada odlučila da tokom avgusta i septembra isplati svima koji to žele a ispunjavaju uslove dodatnu pomoć – dva puta po 60 odsto od minimalne zarade, za šta je najavljen trošak od 36 milijardi dinara.

Oni koji su prihvatili ovu drugu pomoć takođe su bili dužni da radnike zadrže najmanje tri meseca po poslednjoj isplati, tačnije do kraja 2020. godine.

Slučaj ugostitelja koji nam se javio nije usamljen, ali od Ministarstva finansija juče nismo dobili odgovor koliko je ukupno onih koji će poput njega morati da vrate novac jer nisu ispoštovali uslove iz Uredbe i koliko će novca biti vraćeno u budžet, odnosno na račun Uprave za trezor.

Svakog poslednjeg dana u mesecu državne institucije su tokom prošle godine proveravale ko poštuje uslove iz Uredbe, a u njoj se navodi i šta su sve dužni da urade, odnosno da plate oni koji slučajno ili namerno nisu postupili u skladu sa postavljenim uslovima.

Svi koji su bili na spisku onih koji su dobili isplate u visini minimalnih zarada a posle otpustili radnike pre isteka roka od tri meseca od poslednje isplate pomoći dužni su da vrate dobijen novac sa kamatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari