Prva ideja ovoga sajma bila je da se pokaže kvalitet naše odbrambene industrije, a sada nam već dolaze delegacije iz stranih zemalja, naši partneri i kupci naših proizvoda – kaže za Danas Stevan Nikčević, direktor Jugoimport – SDPR koji je organizovao objedinjeni nastup domaćih oružara na Međunarodnom sajmu naoružanja.

Prva ideja ovoga sajma bila je da se pokaže kvalitet naše odbrambene industrije, a sada nam već dolaze delegacije iz stranih zemalja, naši partneri i kupci naših proizvoda – kaže za Danas Stevan Nikčević, direktor Jugoimport – SDPR koji je organizovao objedinjeni nastup domaćih oružara na Međunarodnom sajmu naoružanja. Ta kompanija je, na tradicionalno najposećenijem štandu sajma već prvog dana bila domaćin delegacijama Alžira, Turske i Rumunije.
Nikčević kaže da se u nastavku manifestacije očekuje poseta još nekih stranih delegacija koje će imati priliku da vide neka atraktivna tehnička rešenja iz oblasti odbrambene industrije i da uspostave ili obnove poslovne kontakte. Prema njegovim rečima cilj je i da posetioci shvate i potvrde „svoja ranija saznanja da je Srbija objektivno najznačajnija regionalna sila u proizvodnji naoružanja i vojne opreme“.
Jedan od najvećih problema izvoznika oružja dosad je bila komplikovana procedura za dobijanje dozvola. Prema rečima Nikčevića, direktora firme koja je naš najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme, dve godine posle donošenja novog Zakona o prometu naoružanja i vojne opreme uočene su sporosti i nedostaci tog zakona u pogledu procedura za dobijanje dozvola. On kaže da Ministarstvo odbrane i Ministarstvo za ekonomiju razmatraju neke modele kako bi se taj zakon dopunio i učinio efikasnijim.
– Naša sugestija zakonodavcu je bila da se sublimira broj saglasnosti, da se ne traži više puta saglasnost od jednog državnog organa, odnosno da dozvola za izvoz u sebi sadrži i sadašnju postojeću dozvolu za transport. Za sada su ova ministarstva pokazala razumevanje i verujem da će ti predlozi biti usvojeni – istakao je Nikčević.
Što se tiče izvoznih aduta Srbije Nikčević kaže da je reč o dva segmenta – proizvodi koji su odranije poznati kao što je malo, streljačko naoružanje, municije i artiljerijski sistemi. Artiljerijsko naoružanje je osavremenjeno, povećan mu je domet i time je postalo atraktivnije za kupce. Drugi segment, prema Nikčevićevim rečima, složeniji su borbeni sistemi kao što je tenk M 84, koji je modernizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari