Od usvajanja novog Zakona o stečajnom postupku u februaru 2005. godine u Srbiji je stečaj pokrenut u oko 400 preduzeća, a okončan u 150, izjavio je juče, na konferenciji za novinare, Jovan Jovanović, direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika održanoj u pauzi Međunarodne konferencije Insol Evropa, evropske organizacije profesionalaca za nesolventnost, stečaj i poslovnu rekonstrukciju firmi.

Od usvajanja novog Zakona o stečajnom postupku u februaru 2005. godine u Srbiji je stečaj pokrenut u oko 400 preduzeća, a okončan u 150, izjavio je juče, na konferenciji za novinare, Jovan Jovanović, direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika održanoj u pauzi Međunarodne konferencije Insol Evropa, evropske organizacije profesionalaca za nesolventnost, stečaj i poslovnu rekonstrukciju firmi. On je podsetio da se stečajni postupci po novom zakonu završavaju najkasnije za godinu dana, što znači da je rok za sprovođenje stečaja skraćen, ali još uvek ima problema sa stečajevima pokrenutim po starom zakonu.
Zoran Stojković, ministar pravde, izjavio je da su rezultati u vođenju stečajnih postupaka posle usvajanja novih Zakona o stečajnom postupku i o licenciranju stečajnih upravnika bolji u odnosu na ranije vođene postupke. On je naveo primer Trgovinskog suda u Leskovcu, u kojem je od 118 stečajnih postupaka koji su vođeni u prethodnih deset godina, za godinu dana završeno 90 predmeta. Potpredsednik evropskog udruženja stečajnih upravnika Insol Evropa Karlos Mak ocenio je da je srpski Zakon o stečajnom postupku dobar, jer je mešavina rešenja koje sadrži nemački i američki zakon.
Na skupu u Beogradu učestvuje 220 stečajnih upravnika iz 26 zemalja Evrope i Kanade. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo privrede i Ministarstvo pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari