Euforija na Beogradskoj berzi bila je kratkog daha! Onog trenutka kada su perspektive razvoja i ekonomski pokazatelji ustupili mesto političkoj kombinatorici, došlo je do oštrog zaokreta u kretanju vrednosti indeksa. Tako je opšti indeks BELEXLINE izgubio 2,63 odsto, dok su indeksi likvidnijih hartija od vrednosti BELEX15 i SRX dan završili u minusu od 4,16, odnosno 4,25 odsto.

Euforija na Beogradskoj berzi bila je kratkog daha! Onog trenutka kada su perspektive razvoja i ekonomski pokazatelji ustupili mesto političkoj kombinatorici, došlo je do oštrog zaokreta u kretanju vrednosti indeksa. Tako je opšti indeks BELEXLINE izgubio 2,63 odsto, dok su indeksi likvidnijih hartija od vrednosti BELEX15 i SRX dan završili u minusu od 4,16, odnosno 4,25 odsto. Pojedinačno, najveći pad imale su akcije Komercijalne banke (13 odsto), Ratka Mitrovića (11,75 odsto), Vinožupe (7,29 odsto), Privredne banke (5,81 odsto) i Tigra (pet odsto). Berza je najosetljiviji deo ekonomskog sistema svake zemlje, što se još jednom potvrdilo, pa izgleda da će uspostavljanje pozitivnog trenda na našem finansijskom tržištu morati da sačeka formiranje nove Vlade Srbije koja će zauzetu jasan evropski put.
Uprkos padu cena većeg broja akcija, ukupan promet zadržao se na visokom nivou (894,7 miliona dinara), prvenstveno zahvaljujući akcijama AIK banke. Hartije ove niške banke ponovo su bile u centru pažnje investicione javnosti, a njima je kao i juče, trgovano i kroz blok transakciju – za 435,3 miliona dinara, i putem redovnog postupka (metodom kontinuiranog trgovanja) – za 32,1 milion dinara. Iako je maksimalna cena za akcije AIK banke juče išla i do 9.500 dinara, one su kraj trgovanja dočekale sa gubitkom od 4,88 odsto. Veći promet zabeležen je i kod vlasničkih papira Energoprojekt holdinga (31,5 miliona dinara), kao i kod vlasničkih hartija Sojaproteina (28,7 miliona dinara). Značajan obim trgovanja obezbedile su još i akcije Agrobanke i Pristaništa Potisje iz Sente – od 25,8, odnosno 21,6 miliona dinara. Pritom, Pristanište iz Sente uvećalo je tržišnu kapitalizaciju za 19,73 odsto.
Beogradska Berza je u utorak organizovala i dva veća trgovanja metodom minimalne cene, u kojima je vlasnike promenilo 404.413 akcija preduzeća Gradina DMK (ukupne vrednosti 167,8 miliona dinara), kao i 49.387 akcija preduzeća Ukus iz Kovačice (u vrednosti od 33,7 miliona dinara). Na obveznice stare devizne štednje utrošeno je 33.415 evra, a najviše na seriju A2012K – 17.024 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari