Politika podsticaja i dalje prioritet 1

Srbija je dobila priznanje Svetske banke zbog reformi koje je sprovela u prošloj godini, čime je postala privlačnija za investitore, ističu u Ministarstvu privrede i navode da je stopa nezaposlenosti sa više od 15 odsto u prethodnoj, 2017. spala na 12,9 procenat, da je priliv stranih investicija premašio dve milijarde evra, a da je u prethodne tri godine zemlja za 48 mesta napredovala na Duing biznis listi.

Ipak, sve to nije bilo dovoljno da značajnije podigne bruto društveni proizvod, pa je umesto priželjkivanih tri odsto, stopa jedva stigla na dva, što je najniže u regionu. Ali, zato je zabeležen rast u trgovini na malo za čak 3,9 odsto što je više posledica savesnijeg evidentiranja prometa. U listu uspeha, Ministarstvo upisuje 40.494 novootvorene firme ili preduzetničke radnje, rast industrijske proizvodnje od 3,5 odsto kao i izvoza od 13,5 procenata i uvoza od 13,9 odsto. Ekonomisti, međutim, i dalje upozoravaju da je rast nedovoljan da bi se sustigle i ekonomije iz regiona i upozoravaju da bez reforme javnih preduzeća u ovoj godini ne bi trebalo očekivati da se kapitalizuju trenutno postignuti dobri efekti.

U Ministarstvu privrede napominju da će i dalje zadržati pet prioriteta na kojima se najviše radilo i prethodne godine. Ističu da je među njima u vrhu liste unapređenje poslovnog ambijenta, u koji su lane iz državne kase uložene gotovo dve milijarde dinara i to za podršku izgradnje infrastrukturnih objekata u lokalnim sredinama, za opremanje poslovnih zona i za izradu projektno tehničke dokumentacije. Takođe, u fokusu su i javna preduzeća koja su, isključivo zbog jače kontrole, od gubitka od 65,3 milijardi zabeleženog 2014, u 2016. bila u plusu za 4,6 milijardi, a samo u prvih šest meseci prošle godine umesto profita od 13,83 ostvarila su 16,3 milijarde. Navode i da se radi na uvođenju korporativnog upravljanja kao i da su za 27 javnih preduzeća raspisani konkursi za izbor direktora. Ne dodaje se da je konkurs raspisan sa zakašnjenjem, kao i da u zakonskom ruku nije izabrano novo rukovodstvo, ali se priznaje da su za Vladu bila prihvatljiva kadrovska rešenja u svega dva preduzeća – Elektromreži i Srbijavodama.

Ono što većina ekonomista ne podržava – politika podsticaja i dalje će biti prioritet Ministarstva privrede. Tvrde da će subvencije dovesti do povećanja broja radnih mesta i rasta proizvodnje što bi trebalo da se odrazi na BDP i javne prihode, a kao potvrdu takvih očekivanja, navode da je 27 investitora koji su koristili državne podsticaje, donelo odluku o reinvestiranju. Ističe se i da je zbog početnih uspeha u podršci sektora malih i srednjih preduzeća, za naredni period proglašena decenija preduzetništva, u koju je, samo u prvoj, 2017. godini uloženo 18,2 milijarde dinara što nepovratnih sredstava, što kroz subvencije za povoljne kredite, obuku i usluge konsultantskih agencija. Naglašava se da je od ukupno 20,2 milijarde dinara, koliko iznosi budžet Ministarstva privrede za ovu godinu, čak 89 odsto ili skoro 18 milijardi namenjeno za podršku firmama.

Privatizacija

Iako na prvi pogled deluje impresivno podatak da je Ministarstvo privrede 2014. nasledilo 526 neprivatizovanih preduzeća, a da ih je sada svega 120, zapravo samo je osam firmi prodato, među njima je najznačajnija Galenika. Za većinu sa preostalog spiska još nije utvrđen model privatizacije, a ona od čije se prodaje odustalo, njih više od 300, predviđena su za stečaj, ali je on otvoren samo u malom broju firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari