Politika u pravnom vakuumu 1Foto: Stanislav Milojković

Agencija za privredne registre odbila je zahtev dnevnog lista Politika da iz evidencije izbriše Ninu Samardžić, dosadašnju direktorku tih novina, kojoj je istekao mandat.

APR je istovremeno odbio i zahtev da drugoj direktorki, Miri Glišić Simić, odobri da samostalno upravlja Politikom, bez supotpisa Samardžićeve, saznaje Danas.

Politika je, naime, pokušala da APR-u „poturi“ staru odluku svoje Skupštine, što joj nije prošlo. Po zakonu, da bi direktor bio razrešen, a da bi drugom bila proširena ovlašćenja, potrebna je odluka Skupštine preduzeća, koja zatim mora biti dostavljena APR-u. Međutim, u Politici ove godine Skupština nije održana nijednom, pa čak ni kada je Ljiljana Smajlović podnela ostavku, par dana pre nego što će dobiti i otkaz.

Budući da nisu imali odluku Skupštine kakvu zakon traži, u Politici su probali da APR-u dostave odluku iz 2014. godine, kada je Miri Glišić Simić oduzeto ovlašćenje da samostalno deluje i kada je Nina Samardžić imenovana za kodirektorku sa mandatom od godinu dana. Ovaj pokušaj je naravno odbijen.

Dodatni kuriozitet u pravnom lavirintu koji je ovim nastao, jeste činjenica da je po navodima APR-a Samardžićeva imenovana na godinu dana, što znači da bi trebalo da joj je mandat istekao u oktobru prošle godine, a ovo pitanje se pokreće tek sada. Moguće je da joj je tada funkcija produžena na još godinu dana, ali tu odluku Skupštine, ako postoji, Politika nije dala APR-u.

Bitnije pitanje je da li Politika danas ima ijednu direktorku koja može da postupa u skladu sa zakonom. Naime, Mira Glišić ne sme da potpisuje ništa bez supotpisa Nine Samardžić, a Samardžićeva ne može ništa da potpisuje jer joj je istekao mandat. A iako joj je taj mandat istekao, zvanično se i dalje vodi kao direktorka u APR-u!

Klupko će ipak ubrzo biti razrešeno, jer će po rečima sagovornika Danasa bliskog akcionarima Politike, Skupština tog lista biti sazvana „u najkraćem roku“.

– Onda ćemo da vidimo šta će biti. Nina Samardžić neće dobiti našu podršku, a Mira Glišić je odavno nema. Uz to je njoj još odavno istekao mandat, ali i pored toga radi kao direktorka – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Mira Glišić, inače predstavnik državnog kapitala u Politici, neće dobiti odobrenje manjinskog akcionara, Ist medija grupe, da samostalno rukovodi firmom. S druge strane, Samardžićeva, koju je imenovala Ist medija, neće biti predložena za novi mandat. Ostaje da se vidi da li će Ist medija, iza koje je poznato da stoji vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević, uopšte postaviti svog direktora ili će se uskoro na čelu Politike naći samo jedan rukovodilac, najverovatnije onaj kojeg predloži država. Moguće je, naravno, i da se do trenutka kada Skupština bude održavana, stvari i promene, pa da neka od direktorki uspe i da sačuva svoju poziciju, mada to u ovom trenutku deluje manje verovatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari