Poljoprivrednici Banata: Netačne tvrdnje da je pšenica skupa u Srbiji 1Foto: M.P.

Savez udruženja poljoprivrednika Banata demantuje navode Udruženja „Žita Srbije“ da je pšenica u Srbiji skuplja nega na tržištima u okruženju i podseća da je na današnji dan cena pšenice na berzi u Budimpešti 186 evra tona.

Kažu da su poljoprivrednici godinama izloženi uticaju monopolista i da se cene njihovih proizvoda, naročito pšenice tendenciozno obaraju kako bi trgovački lobi zarađivao.

– Ogorčenje pojoprivrednika je veliko na takve tendenciozne izjave kako je i 18 dinara dobra cena za žito. Ništa ispod 22 dinara nije dobra cena niti pokriva troškove proizvodnje i minimalnu zaradu ratara.  Savez poljoprivrendika Banata ozbiljno  razmatra mogućnost da tužimo Udruženje „Žita Srbije“ zbog netačnih informacija koje prezentuje godinama, stvarajući lažnu sliku tržišta žitarica u zemlji i okruženju.čime nanosi ogromnu štetu domaćim proizvođačima – rečeno je Danasu u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.

U ovom udruženju podsećaju da se kretanje cena pšenice može pratiti na sajtu markets.businessinsider.com – Wheat price Today Budapest 2020.

Reagovanje poljoprivrednika je usledilo nakon što je Udruženje „Žita Srbije“ saopštilo da je “cena pšenice u Srbiji od 18,30 do 19 dinara po kilogramu i da je za oko dinar skuplja nego u okruženju, pa da izvoz neće krenuti dok u svetu ne poskupi ili u Srbiji pojeftini” kao i zbog navoda da je “ cena pšenice za poljoprivredne proizvođače do 19 dinara za kilogram, a firme trguju po ceni od 17,30 dinara, pa naviše i ne treba očekivati velika kolebanja cena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari