Menadžment DIN-Filip Moris najavio je juče da će se žaliti na prvostepenu presudu Opštinskog suda u Nišu kojom se toj kompaniji nalaže da „u roku od 15 dana od prijema presude“ devetnaestorici proizvođača duvana iz niškog kraja isplati nadoknadu štete od 5,1 milion dinara, kao i sudske troškove od 428 650 dinara.

Menadžment DIN-Filip Moris najavio je juče da će se žaliti na prvostepenu presudu Opštinskog suda u Nišu kojom se toj kompaniji nalaže da „u roku od 15 dana od prijema presude“ devetnaestorici proizvođača duvana iz niškog kraja isplati nadoknadu štete od 5,1 milion dinara, kao i sudske troškove od 428 650 dinara. Sud je u parničnom postupku „delimično usvojio tužbeni zahtev“ ove grupe poljoprivrednika jer je utvrdio da su oni tokom 2004. godine pretrpeli gubitak na svojim parcelama duvana zbog sopstvenih, ali i propusta DIN-Filip Moris čiji instruktori nisu blagovremeno registrovali biljnu bolest duvana i naložili adekvatne mere zaštite.

Proizvođači duvana pred bankrotstvom

– Filip Moris je doveo proizvođače pred bankrotstvo jer je sa nama raskinuo kooperantske ugovore koji važe do 2010, odnosno 2012. godine. Na osnovu tih ugovora sa DIN, mi smo dobili sušare, mašine i opremu koje bi trebalo da otplaćujemo godišnjom predajom duvana, koja iz godine u godinu drastično pada, kao i njegova realna otkupna cena. Naš problem je utoliko veći jer smo zbog takvog ugovornog aranžmana stavili pod hipoteku kuće i imovinu, tako da lako možemo ostati i bez krova nad glavom – kaže Miroljub Rakić, predsednik Udruženja proizvođača duvana.

„Presuda nije pravosnažna, uložićemo žalbu, a zvanični komentar daćemo po okončanju postupka“, rečeno je Danasu u kompaniji DIN-Filip Moris. Nezvanično, međutim, saznajemo da menadžment „nije zabrinut“ zbog presude u kojoj je navedeno da pojedinačne nadoknade štete (u koje je uračunata i zatezna kamata) iznose od 56.543 do 783.913 dinara. Ali treba podsetiti da na sudski epilog čeka još petnaestak tužbenih zahteva, a prema proceni proizvođača duvana, tužbeni zahtevi teški su više od milion evra.
– Sud je utvrdio da su proizvođači 2004. godine svoje njive zasadili semenom duvana sorte „virdžinija NC 55“, uvezenim iz Brazila. Šteta nije nastala zbog tog semena jer je ono bilo ispravno, što se vidi iz rešenja Ministarstva za poljoprivredu, mišljenja Komisije veštaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i deklaracije o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti beogradskog Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu. Šteta na parcelama zasađenim duvanom nastala je (isključivo) zbog oboljenja duvana izazvanog virusom bronzavost paradajza, čiji je prenosnik insekt zvani trips, a propuste su napravili proizvođači i DIN Filip Moris – navodi se, pored ostalog, u presudi.
Ističe se, takođe, da su tačni navodi proizvođača da seme iz Brazila nije bilo ispitano na oglednom dobru, ali da je to bez uticaja na sudsku odluku o nastaloj šteti, jer je utvrđeno da je to seme ispravno.
Sud podseća da su u kooperantskim ugovorima precizirane obaveze proizvođača (dužni su da proizvedu i isporuče određenu količinu sirovog duvana u listu čija je vlažnost 18 odsto, a na svojim parcelama primene sve agrotehničke mere). Jasno je precizirano i da DIN-Filip Moris ima obavezu da preuzme i isplati duvan, ali i da proizvođače pravovremeno obezbedi semenom, repromaterijalom i hemijskim sredstvima, kao i stručnim uputstvima u vezi sa proizvodnjom i zaštitom duvana. „Žalićemo se na presudu jer je sud uvažio samo treći osnov štete koji smo naveli, da DIN nije primenila sve agrotehničke mere i na vreme savetovala proizvođače kako i kada da ih primenjuju. Takođe tvrdimo da je hemijskim sredstvima koja su data proizvođačima istekao rok trajanja, nekima čak i do dve godine, što potvrđuje i nalaz Republičke inspekcije. Zbog svih propusta štete na parcelama kreću se od 50 do čak 100 odsto“ – kaže zastupnik nezadovoljnih proizvođača, advokat Srđan Aleksić.
Predsednik Udruženja proizvođača duvana iz Prokuplja Miroljub Rakić dodaje da je Udruženje pre dolaska Filipa Morisa okupljalo više od tri hiljade proizvođača koji su fabrici godišnje predavali oko 1200 tona duvanskog lista. Sada ih je u Udruženju samo tridesetak i jedva da proizvedu 20 tona duvana, što je čak šezdeset puta manje. Pravni zastupnici i svedoci DIN-Filip Moris su u sudskom postupku naveli da neki proizvođači nisu koristili hemijska sredstva protiv lako prenosivog virusa bronzavost paradajza, koji živi na više od 50 familija povrtarskih kultura.
Ovakva tvrdnja se podudara sa ocenama menadžmenta DIN-Filip Moris, izrečenim ranije za naš list, da se domaći proizvođači sporo prilagođavaju visokim standardima proizvodnje duvana na kojima insistira ova kompanija. Pozicija proizvođača će, svakako, biti još neizvesnija (i teža) kada se usvoji predlog da se obaveza otkupa duvana zameni samo „podsticanjem za otkup“. DIN-Filip Moris je već pozdravila ovakav predlog, uz ocenu da buduća primena CEFTA sporazuma čini obavezan otkup duvana „neodrživim“, jer bi tako domaći proizvođači cigareta bili dovedeni u neravnopravni položaj u odnosu na uvoznike koji nemaju tu obavezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari