Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt i ministar pravde Zoran Stojković potpisali su juče u Trgovinskom sudu u Beogradu memorandume o realizaciji još dva projekta, vredna više od 22 miliona dolara. Reč je o nastavku reforme trgovinskih sudova u Srbiji, odnosno o BES programu za unapređenje stečajnog i izvršnog postupka, koji će se primenjivati do septembra 2010.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt i ministar pravde Zoran Stojković potpisali su juče u Trgovinskom sudu u Beogradu memorandume o realizaciji još dva projekta, vredna više od 22 miliona dolara. Reč je o nastavku reforme trgovinskih sudova u Srbiji, odnosno o BES programu za unapređenje stečajnog i izvršnog postupka, koji će se primenjivati do septembra 2010. godine i CCASA programu za unapređenje sudske uprave zahvaljujući čemu je u 17 trgovinskih sudova instaliran program za automatsko prikupljanje statističkih podataka (APP) i obezbeđena stručna obuka za više od četiri hiljade zaposlenih. Kao nadgradnja APP programu, u novosadskom Trgovinskom sudu je pre dva meseca proradio sistem za automatsko vođenje predmeta (AVP) a juče je isti program svečano pušten u rad i u beogradskom Trgovinskom sudu. Planirano je da takvi programi budu instalirani i u ostalim trgovinskim sudovima u Srbiji, što bi trebalo da omogući potpunu javnost rada sudova, jer će na portalu biti dostupni svi podaci, dok će strankama u sporu biti omogućeno da i bez dolaska u sud ostvare uvid u svoj predmet.
– Trgovinski sud u Beogradu bio je javno žigosan kao primer korupcije, ali napori koji su učinjeni u poslednjih godinu dana na povećanju javnosti rada, stručnoj obuci i saradnji sa medijima, daju mi pravo da konstatujem da je takav imidž prošlost. Dva programa USAID u kojima je taj sud aktivno učestvovao, omogućila su ne samo prevazilaženje administrativnih problema već su otvorila i razmišljanja o korigovanju pravila za rešavanje sporova u trgovinskim sudovima. Zato ovde nije reč samo o finansijskoj pomoći srpskom pravosuđu, nego i o doprinosu da se izgrade uspešni trgovinski sudovi. To šalje pozitivan signal investitorima da dođu u zemlju u kojoj je pravna sigurnost njihovog uloga zagarantovana. Istovremeno, takvi projekti doprinose jačanju saradnje između američkog i srpskog naroda, pa iako se ne moramo pri tom u svemu složiti, dijalog omogućava da postignemo uspeh na mnogim poljima – izjavio je Majkl Polt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari