Popović i Patrušev: Rusko tržište otvoreno za srpsku hranu 1Popović, Patrušev Foto: Ministarstvo za inovacije

Vrata ruskog tržišta potpuno su otvorena za poljoprivredne i prehrambene proizvođače iz Srbije, ocenjeno je danas na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ministra poljoprivrede Rusije Dmitrija Patruševa.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za inovacije, ruski ministar je pozvao srpske proizvođače da u većem broju dođu u Rusiju i iskoriste bescarinski sporazum koji je na snazi između dve zemlje.

Popović i Patrušev su ocenili da je taj sporazum, koji omogućava trgovinu svim poljoprivrednim proizvodima bez carina, jedinstvena šansa za unapređenje poljoprivredne saradnje.

„Kao član međuvladinog komiteta Srbije i Rusije, lično ću se angažovati da maksimalno povećamo bilateralnu saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrane, jer je to sektor koji ima najveći potencijal za rast i koji može da donese brzu i konkretnu korist svim građanima Srbije“, poručio je Popović.

Srpski ministar posebno je naglasio potencijal za saradnju kada je u pitanju razvoj i primena inovacija i IT rešenja za poljoprivredu.

„Srbija je jedan od evropskih lidera u oblasti digitalizacije poljoprivrede. Srpski institut Biosens razvija inovaciona rešenja za poljoprivredu zasnovana na veštačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, internetu stvari, „ big dejta“. Primena tih rešenja omogućava maksimalnu iskorišćenost potencijala zemljišta, precizno planiranje prinosa, koji nekada variraju dva do četiri puta, kao i uštede do 30 odsto u đubrivu, pesticidima i gorivu. Naši partneri iz Rusije zainteresovani su da ova rešenja primene u svojoj zemlji“, rekao je Popović. On je uputio je poziv ruskom kolegi Patruševu da poseti Srbiju i lično se uveri u inovacione potencijale naše zemlje u oblasti poljoprivrede. Patrušev je prihvatio poziv Popovića i najavio da će do kraja ove ili početkom sledeće godine posetiti Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari