Popović: Izvoz IT usluga Srbije za tri godine premašiće dve milijarde evra 1Nenad Popović Foto: FoNet Zoran Mrdja

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas da bi izvoz IT usluga u Srbiji za tri godine mogao da se udvostruči i premaši dve milijarde evra.

On je na otvaranju međunarodnog skupa „International Day“, u okviru Digitalne nedelje, rekao je da se Srbija ubrzano menja, zahvaljujući kompetencijama „naših inženjera“.

„Nema nikakve dileme da će i ove godine IT sektor biti jedan od ključnih faktora rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), pored poljoprivrede i građevinarstva, a ako se nastavi tempo iz prošle godine, izvoz IT usluga bi već za tri godine mogao da se udvostruči i premaši dve milijarde evra“, rekao je Popović.

Izvoz IT usluga u Srbiji u prošloj godini dostigao je, prema njegovim rečima, novi rekord od 1,135 milijardi evra i po deviznom prilivu je nadmašio najveće srpske izvoznike, italijanski Fijat i Železaru u Smederevu sa novim kineskim vlasnikom.

Taj rekord je, kako je rekao, oboren uz rast izvoza u 2018. godini od 26 odsto u odnosu na 2017. godinu u kojoj je izvoz IT usluga vredeo 899 miliona evra.

Istakao je da digitalna ekonomija, ima sve veću ulogu u promeni strukture bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

„Vlada Srbije nema nikakve dileme po pitanju budućeg ekonomskog razvoja jer mora da bude zasnovan na digitalizaciji i jačanju naše prerađivačke industrije“, rekao je Popović.

Dodao je da je za Srbiju ključni kompetitivni resurs za industrijski razvoj jako inženjerstvo.

Srbija, prema njegovim rečima, ima kvalitetan i jako diverzifikovan obrazovni sistem.

Program nove industrijske politike Evrope, kako je rekao, bazira se na četiri stuba – tehnologije, finansije, tržišta i ljudski resursi, a za izgradnju nove industrijske infrastrukture namenjeno je 200 milijardi evra.

„Strateškom programu za naučnu zajednicu Evrope Horizont 2020 namenjeno je oko 18 milijardi evra“, rekao je Popović.

Dodao je da Kina, koja je važan politički, ekonomski i tehnološki partner Srbije, „ima opsežan plan za transformaciju svoje ekonomije iz vodeće ekonomije u ekonomsku super silu do 2049. godine“.

„Kina se gigantskim koracima duboko tehnološki transformiše. Svaki treći robot proizveden u svetu završi u nekoj kineskoj fabrici, a nema nijednog relevantnog svetskog proizvođača robota koji nema proizvodni pogon u Kini. Robotika i veštačka inteligencija su ključni prioriteti progama Made in China 2025“, rekao je Popović.

On je istakao da i Japan „svojom izuzetnom industrijom hrabro ulazi u realizaciju svog nacionalnog prioriteta – Industrja 5.0“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari