Foto: Medija centar

Srbija je posvećena izgradnji zajedničke vizije sa Kinom i zemljama Centralne i Istočne Evrope u okviru mehanizma 16+1. Želimo zajednički ekonomski napredak zasnovan na inovacijama i primeni znanja, rekao je Popović.

Prema njegopvim rečima, transfer se odvija kroz zajedničke razvojne i istraživačke centre, laboratorije, kao i izgradnju inovacionih i industrijskih parkova koji su tačka spajanja inovacija, nauke i industrije.

On je istakao da su u toku pripreme za izgradnju industrijskog parka u Beogradu koji zajedno realizuju Srbija i Kina, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Proučavamo intenzivno modele ovakvih parkova u Sudžou, Šijanu, Šenženu, smatrajući ih nosiocima inovacija i uzajamnog rasta, naveo je Popović.

On je ukazao da digitalna ekonomija, visoke tehnologije, biotehnologije, čista energija, IT i inženjerstvo materijala, čine osnovu budućeg ekonomskog rasta svake države.

Tokom posete Slovačkoj Popović se sastao sa ministarkom obrazovanja, nauke i istraživanja Slovačke Martinom Lubjovom, i državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Rastislavom Kovanecom.

Popović, koji je i kopredsednik mešovitog komiteta vlada Srbije i Slovačke, ukazao je da postoji veliki potencijal za saradnju dve zemlje, posebno u oblasti inovacija, piše u saopštenju.

Popović je istakao da su Srbija i Slovačka u Dunavskoj strategiji definisane kao zemlje nosioci sedmog stuba strategije koja se odnosi na izgradnju društva zasnovanog na inovacijama i znanju.

On je ukazao da Slovačka ima brz rast industrije, koji je uslovio povećanje zahteva za visokokvalifikovanim ljudskim resursom.

To je šansa za saradnju sa inovacionom i istraživačkom zajednicom u Srbiji, zaključio je Popović.