Popović: Podrška povezivanju nauke i industrije 1Foto: Vlada Srbije

Vlada Srbije nastaviće sa još više sredstava da finansira programe za jačanje veze između nauke i industrije, jer je to ključan preduslov za izgradnju Industrije 4.0 u Srbiji, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je,tokom potpisivanja ugovora između vladinog Fonda za inovacionu delatnost i Univerziteta u Beogradu, kojima se Mašinskom i Tehnološko-metalurškom fakultetu dodeljuje 5,3 miliona dinara u okviru Programa transfera tehnologije, istakao da su glavni ciljevi ovog programa komercijalizacija rezultata naučnih istraživanja na tržištu i povezivanje centara za transfer tehnologija na fakultetima sa privatnim sektorom.

Ovaj program pomaže mladim stručnjacima na univerzitetima da rade na projektima za razvoj inovacija koji imaju primenu u konkretnim granama industrije, kao što su mašinogradnja, energetika, poljoprivreda, prehrambena industrija, robotika, rekao je Popović.

Osnova razvoja Industrije 4.0 je što veća primena informacionih tehnologija u industriji i digitalizacija proizvodnih procesa, objasnio je on.

Ugovore o dodeli sredstava u okviru Programa transfera tehnologije potpisali su rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac.

Ugovori su potpisani za projekat „Multifunkcionalne kuglice za hvatanje boja“ sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu za dodelu sredstava u iznosu od 1,7 milion dinara, projekat „Prototip ergonomske stolice za kran“ sa Mašinskog fakulteta u Beogradu u iznosu od 1,9 milion dinara, kao i projekat „Prototip instrumenta za merenje toplotne provodljivosti višekomponentnih tečnih smeša“ sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, u iznosu od 1,7 milion dinara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari