Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je juče da će predstojeće poskupljenje struje omogućiti Elektroprivredi Srbije poslovanje bez gubitaka, ali ne i investicije u izgradnju novih termoelektrana. U intervjuu agenciji Beta, Popović je objasnio da će predloženo povećanje cene električne energije u proseku za 4,6 odsto od 1.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je juče da će predstojeće poskupljenje struje omogućiti Elektroprivredi Srbije poslovanje bez gubitaka, ali ne i investicije u izgradnju novih termoelektrana. U intervjuu agenciji Beta, Popović je objasnio da će predloženo povećanje cene električne energije u proseku za 4,6 odsto od 1. septembra, povećati prosečnu cenu kilovat-sata na gotovo pet evrocenti i EPS obezbediti novac za redovno poslovanje i investiciono održavanje. Prema njegovim rečima, ministarstva finansija i trgovine i usluga još nisu dostavila mišljenja o predlogu za poskupljenje, koja će Vlada Srbije uzeti u obzir kada 30. avgusta bude odlučivala da li će i koliko povećanje cene struje odobriti.
„Ne sumnjam u kalkulaciju Agencije za energetiku, koja je kao nezavisno regulatorno telo izračunala koliki su prihodi i opravdani rashodi EPS i ocenila da struja treba da poskupi za 4,6 odsto u proseku, ali konačnu odluku ipak donosi vlada“, naglasio je Popović.
Na pitanje kada bi EPS mogao da zatraži novo poskupljenje struje i na koji način će to biti odobravano, on je kazao da će eventualnu opravdanost zahteva svaki put procenjivati Agencija za energetiku, na osnovu procene prihoda i rashoda i potreba za investicijama EPS. Popović je, međutim, istakao da EPS mora da nastavi sa procesom reformi, odnosno da poveća efikasnost i prihode kroz sopstvene uštede i nove izvore prihoda. On je podsetio da će dokumentacija za izgradnju novih termoelektrana Kolubara B i Nikola Tesla B3, investicija vrednih više od 1,5 milijardi evra, biti završena do oktobra, posle čega će biti raspisan tender za izbor strateškog partnera. Govoreći o nameri zajedničke izgradnje hiodroelektrane Buk-Bjela na Drini sa Republikom Srpskom, on je naveo da je radna grupa počela da analizira mogućnosti i najavio da bi do kraja godine trebalo da počne izrada projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari