Porast saobraćaja na rekama 1Foto: J.B.K. (arhiva)

Agencija za upravljanje lukama evidentirala je u prvih šest meseci ove godine značajan porast teretnog saobraćaja na rekama u Srbiji, a na šest međunarodnih putničkih pristaništa do 1. jula
evidentirano je 518 pristajanja kruzera.

To je 31 odsto više u poređenju sa početkom prošlogodišnje nautičke sezone. Broj putnika porastao je za 38 odsto, pa je tako Srbiju sa reka posetilo oko 70 hiljada turista. Najviše pristajanja kruzera od početka sezone do 1. jula zabeleženo je u Beogradu – 272, zatim u Novom Sadu 154 i u Donjem Milanovcu 58.

Na međunarodno putničko pristanište u Golupcu, koje je sa radom počelo u aprilu, do danas je pristao 21 kruzer.

Do 1. jula zabeleženo je 5,5 miliona tona pretovarene robe, odnosno 1,1 milion tona više nego u istom periodu prethodne godine, što predstavlja povećanje od 26 odsto, navodi se u
saopštenju. Najčešće pretovareni tereti, koji su u ovoj godini imali i najznačajnije povećanje, su šljunak, pesak i kameni agregati. Rude su na drugom mestu, a slede rasuti i generalni tereti.

Uz podršku resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rad Agencije za upravljanje lukama u narednom periodu biće usmeren ka investicijama u lučku infarstrukturu, kao i otvaranju novih međunarodnih pristaništa na Dunavu, sa akcentom na razvoju domaćeg linijskog saobraćaja.

Očekuje se da će sledeće godine biti otvorena dva nova međunarodna putnička pristaništa za kruzere na Dunavu, i to u Sremskim Karlovcima i Zemunu.

Agencija predviđa da će do kraja godine u srpskim lukama biti pretovareno rekordnih 12 miliona tona tereta, dok se na međunarodnim putničkim pristaništima u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni očekuje više od 1100 pristajanja kruzera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari